Krasno zelje

Pred nekaj meseci sem spoznala dve krasni dekleti Nadjo in Diano. Mama in hči sta doma iz Krasnodara ob Črnem morju.

Ponudili sta jed, ki je pri njih zlasti pozimi pogosto na jedilniku in ima vse elemente, ki jih sodobni človek želi in potrebuje: preprost recept, hitra priprava, nadvse okusno, živa hrana in tako zdrava, da bodo tvoje celice kar zavriskale od veselja in vitaminov.

In, ker je ta jed tak krasen dar od krasnih ljudi iz Krasnodara, jo bom poimenovala kar krasno zelje.

Potrebuješ manjšo glavo kisanega zelja. Uporabiš lahko kar tisto, ki ti je ostala od priprave sarm in dve do tri rdeče čebule. Lahko je tudi bela, vendar je rdeča slajša, pa še barva tvori lep kontrast h kislemu zelju.

Čebulo na grobo narežeš in jo prepražiš na malo olja toliko, da postekleni ali pa le malo porumeni, če je bela.

Medtem v skledo tudi bolj na grobo narežeš zeljno glavo, dodaš popraženo čebulo in rahlo premešaš.

In to je to. Jed je nared.

Dodatno lahko zabeliš še s surovim oljčnim ali bučnim ali katerikoli drugim oljem po okusu. No, to pa je že slovenska izpeljava recepta.

Lahko še malo popopraš, sol pa pusti pri miru, saj je že kislo zelje samo po sebi več kot dovolj slano.

Ješ kot samostojno jed s kruhom, prileže pa se tudi s polento, toplo ali hladno.

Krasno zelje se na hladnem ohrani več dni. Lahko si ga neseš v službo za malico ali v hribe v sendvičih ali v posodici .

Kosilo z ajdovo kašo

2018-03-01T17:03:05+00:00 Kuharija za enega|

Leave A Comment