No, morda bi bilo bolje tej jedi reči prosena »kašota«, kdo ve. Kajti rižota pride od riža, kašota pa od kaše … ja, našlo bi se nekaj dela za jezikoslovce, bi rekla.

Wikipedija pravi, da divji prednik prosa sicer ni znan, a kot kulturna rastlina je proso znano že kakih 7000 let. Na Kavkazu in Kitajskem so ga v tistem času začeli gojiti sočasno, a obe deželi neodvisno druga od druge. Na Slovenskem pa jemo proseno kašo od srednjega veka dalje. 

10 dekagramov prosa vsebuje 9,8 g beljakovin, 3,9 g maščob in 68,8 g ogljikovih hidratov in druge za zdravje koristne snovi, veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B. Proso ne vsebuje glutena, naj bi bilo naravni antibiotik, čisti črevesje in razstruplja telo (vir: bodieko.si).

Največ receptov predvideva kuhanje prosene kaše na mleku in nadaljnjo uporabo najbolj v smeri sladkih jedi.

Toda, vsi ljudje nismo mahnjeni le na sladke jedi, zato radi raziščemo še druge možnosti. In za tako bogato in koristno živilo kot je prosena kaša, bi bilo res škoda, če ne bi izkoristili možnosti, ki jih ponuja. 

Če si želite življenje poenostaviti, potem vam predlagam, da proseno kašo zvečer namočite, naslednji dan zamenjate vodo in skuhate. Čas kuhanja je zelo kratek, morda 10 minut. Zatem odcedite odvečno vodo, pustite, da se kaša ohladi in v zaprti posodi jo lahko hranite v hladilniku kake 3 ali 4 dni in si potem z velikim prihrankom časa pripravite več obrokov.

Recept

Sestavine za 1 osebo:

  • prosena kaša
  • manjša čebulica
  • bučka
  • česnov strok
  • rezina svežega ingverja
  • nekaj svežih listov bazilike ali žlička bazilike v olju,
  • peteršilj,
  • oljčno olje,
  • sol, poper,
  • po želji sojina omaka.

Po želji dodajte tudi druge vrste zelenjave. V rižoti, ki jo vidite na sliki, je dodana tudi pest portulaka, tistega čudovitega plevela, ki zdaj tako veselo odganja po vrtovih.

Na oljčnem olju zarumenite čebulo, dodajte sesekljan ingver in česen. Popražite le toliko, da česen zadiši in takoj dodajte narezane bučke. Med mešanjem pražite kaki dve minuti, zatem dolijte malo vode in pokrito dušite največ kake 3 ali 4 minute – bučke naj ostanejo še čvrste. 

Odstavite z ognja, dodajte žličko bazilike v olju oziroma sesekljane liste bazilike. Malo posolite in popoprajte po želji in servirajte.

Na mizi si lahko »kašoto« dodatno zabelite še s pristnim oljčnim oljem ali s sojino omako.

Zelenjava z vrta

Navadni tolščak ali portulak – nadvse okusna rastlina, ki ji povsem po krivici  rečejo “plevel”.

Namig za zajtrk s proseno kašo
  • 1 do 2 žlici semen in/ali oreškov,
  • žlica suhega sadja (rozine, na koščke narezana figa ali suhe slive),
  • 1 do 2 žlici ovsenih kosmičev,
  • kuhana prosena kaša.

V skodelico dajte semena, suho sadje in kosmiče. Prelijte z vročo vodo. Zadošča, če uporabite kar vročo vodo iz pipe. Pustite stati kakih 15 minut, da se kosmiči napijejo in zmehčajo, potem dodajte dve ali tri žlice kuhane prosene kaše in vse skupaj premešajte.

Ker je zajtrk brez mlečnih izdelkov in prečiščenega sladkorja, je lahko prebavljiv, vendar pa zaradi bogatih sestavin izredno hranljiv.

Seveda pa se lahko domislite še neštetih različic. Le dovolite svoji domišljiji prosto pot.

Čemu nabirati in sušiti rastline