Poletna “roštiljada” presenečenja

Poletni piknik za ljudi s fantazijo in mini priročnik za začetnike

Palačinke, omlete, polenta in zelenjava na žaru je lahko vaša ponudba za piknik, ki bo marsikoga močno presenetila, pa tudi navdušila, ko ga bo doživel.

Saj priznate, da ste že siti vedno enih in istih roštiljad z mesnimi jedmi, ki jih dandanes kupiš že kar začinjene. In potem so vsi pikniki po istem kopitu in meso ima več ali manj povsod isti okus. Zadeva lahko postane močno moteča še zlasti, če vas na piknike večkrat povabijo. In potem ti skoraj ne preostane drugega kot da preveriš, če je vsaj vino nekaj posebnega …

Za dobrodošlo spremembo pa lahko na pikniku ponudite pečeno polento, bučke na žaru, kakršnekoli zelenjavne polpete, omlete s paradižnikom, rezine krompirja in za sladico palačinke na žaru.

Ja, prav vidite, jedilnik ne vsebuje mesa. Kaj pa mesojedci? Oh, en dan bodo pa že vzdržali brez mesa! Da tega, kako jim bo lasten organizem hvaležen, ko ga enkrat za spremembo ne bodo natrpali z mesom, niti ne omenjam!

Za peko potrebujete ploščo za žar, kajti mreža ali »gradela« se za palačinke ne bi obnesla. Jedi boste sproti kot bodo pečene, prinašali na jedilno mizo, zato razmislite o njihovem zaporedju in ujemanju. Ne glede na to, da se na pikniku po navadi ujema skoraj vse z vsem, če prej ne, pa potem, ko smo konzumirali že dobršno mero rujne kapljice, je dobro hkrati ponuditi recimo bučke in pečeno polento, ko pridejo na vrsto polpete, naj bodo na mizi tudi že solate itd.

Da pa ne bodo gostje neučakani  in, da boste tudi vi sproščeno in z veseljem pekli jedi, je treba pripraviti nekaj prigrizkov vnaprej.

Za lažjo organizacijo si jedilnik in zaporedje jedi zapišite. Če pa boste jedilnik še lično in z nekaj domišljije napisali ter ga obesili na vidno mesto, boste s tem razveselili še vaše goste in jim dali dodatno iztočnico za debato.

Veganski piknik

Ni omejitev za jedi, ki jih lahko spečete na žaru: na levi krompirjeve rezine s kumino, v sredi zelenjavne polpete, na desni polenta

Ko sem do konca spisala, kar sem imela povedati o tej temi, sem spoznala, da je pravzaprav nastal mini priročnik za vegetarijansko – veganski piknik.

Moj tokratni predlog za piknik je primeren zlasti za začetnike, saj je moje glavno vodilo enostavnost izvedbe. Potrudila sem se za kar najbolj natančne opise postopkov, ne le receptur, pač pa tudi organizacijo dela, zato nekatera priporočila v tekstu tudi ponavljam.

Želim pa, da vse skupaj vzamete kot iztočnico za razmah vaše lastne domišljije pri sestavi jedilnikov. Opazili boste, da ne uporabljam nikakršnih industrijskih pripravkov, le pristna živila in predlagani jedilnik diši po mediteranu.

Predlog jedilnika

1.       Popečeni kruhki s česnovim maslom

2.       Paradižniki z baziliko

3.       Paprika in bučke na žaru in popečena polenta s tržaško omako

4.       Velika skleda sveže listnate solate ali/in zelja, kumar, radiča …

5.       Omlete s paradižnikom

6.       Zelenjavne polpete

7.       Krompir na žaru

8.       Palačinke na žaru

Zanj so potrebne sestavine: kruh, maslo, česen, paradižnik, sveža bazilika, oljčno olje, balzamični kis, bučke, mesnata paprika, polenta, sveža listnata solata, zeljna glava, kumina, jajca, čebula, ovseni kosmiči, sir, čebula, malo drobtin, krompir, masa za palačinke, marmelada, sol, poper, peteršilj in olje za peko na žaru.

Če dobro pogledate, imate vse navedene sestavine že doma, saj večinoma predstavljajo železno zalogo gospodinjstva. Pa še to: ni nujno, da daste v jedilnik recimo omlete, krompir in polpete s sirom. Tudi brez tega bo kosilo polnovredno. Ampak, ker je piknik, radi vidimo jedi v izobilju.

Gremo lepo po vrsti.

Že dan poprej si pripravite česnovo maslo in tržaško omako. Če pa naredite še maso za polpete in palačinke in skuhate polento – vse to lahko namreč počaka v hladilniku – vam ostane na dan piknika le še sprotno rezanje zelenjave in peka.

Recepti

Česnovo maslo

Zanj potrebujete maslo, 4-5 strokov česna, sol in peteršilj. 

Maslo pustite na sobni temperaturi, da se toliko zmehča, da ga boste lahko mešali.  Vzemite primerno skledo za mešanje in dajte vanjo maslo, nanj stisnite česen in z žlico ali manjšo kuhalnico prvič premešajte. Nato maslo posolite in ponovno premešajte. Na koncu dodajte sesekljan peteršilj in še zadnjič premešajte. Zatem ga dajte v primerno servirno skledico ali ga razporedite v več manjših, odvisno, koliko ljudi pričakujete. Ena skledica masla naj bo za 4-5 oseb pri mizi, z 250 gramskim maslom pa zadovoljite 10-12 oseb – za pogrinjek, seve. Ni ga potrebno hraniti v hladilniku razen, če je v stanovanju res vroče. Vsekakor pa ga dajte iz hladilnika vsaj dve uri pred serviranjem. Pripravite ga lahko več dni prej, najkasneje pa dan poprej, da se okusi prepojijo.

Tržaška omaka

Tako pri nas radi rečemo mešanici iz oljčnega olja, česna in peteršilja.

Poskusite tokrat namesto oljčnega uporabiti bučno olje. Navdušeni boste. S to mešanico boste naslednji dan začinili pečeno papriko in bučke. In pomislite še na dodaten kozarček te omake za na mizo. Oljne mešanice se NE soli, lahko pa v temnem in hladnem prostoru počaka tudi nekaj tednov. Ob tem bo njen okus sčasoma dobil žlahtno patino. Pripravite jo vsaj dan poprej.

Poletne jedi

Svež paradižnik z baziliko in dobrim oljčnim oljem je paša za oči, nebeški okus za brbončice in božanska hrana za celice

Paradižniki z baziliko

Sestavine: paradižnik, sveža bazilika, balzamični kis, oljčno olje, sol

Enakomerno velike rdeče paradižnike narežete na kolobarje in jih zložite na pladenj ali na velik servirni krožnik. Lepo je, če je podlaga bele barve. Zakaj? Ker je celoten krožnik fantastična rdeče-belo-zelena barvna kombinacija in prava paša za oči.

Torej, paradižnike razporedite po pladnju, posolite z nekaj zrnci soli (ne pretiravajte s soljenjem!), na vsakega kanete dve kapljici balzamičnega kisa in polijete s pristnim oljčnim oljem. Zatem na vsakega položite še velik list sveže bazilike ali po dva ali tri manjše. Ta krožnik pripravite tik pred prihodom gostov.

Polenta

Polento skuhajte kar dan poprej, vsekakor pa najkasneje zjutraj istega dne, da bo dobila primerno trdnost in bo šla zlahka iz lonca.  Na tej povezavi lahko preberete Kako kuhamo polento 

Paprika in bučke

Rdečim ali rumenim mesnatim paprikam odstranite semenje In jih narežete na način, da pridobite čim več ravnih kosov za peko. To dosežete tako, da najprej papriki odrežete zgornji del in odrežete še konico, potem pa še del, kjer je bil pecelj in tako dobite dva kroga, ki sta kolikor toliko ploščata in primerna za pečenje. Osrednji del paprike narežete na poljubne večje kose.

Druga opcija je, da papriko narežete na enakomerne tanke trakove.

Tudi bučke enakomerno narežemo na kose, ki naj ne bodo debelejši od pol centimetra, pa naj bo narezana na kroge, ploščice ali na paličice.

Če je zelenjava narezana na večje kose, pri pečenju obračate vsak kos posebej, če pa na trakove, pa seveda celotno količino hkrati z lopatkama pri obračanju tvorite nekakšne kupe, ki jih potem spet poravnate po plošči, da se enakomerno zapeče.

Soljenje priporočam šele potem, ko je zelenjava že pečena, da ne izgubi preveč soka na plošči, v skledi, kamor pečeno zelenjavo odlagamo, pa se nacedi okusna omaka, v katero lahko pomakamo kruh. Zelenjavo narežemo tik pred prihodom gostov ali sproti, če imamo pomočnika in dovolj prostora za delo, da se ne zgubi iz nje preveč vitaminov.

Upoštevajmo, da so bučke in paprika užitni tudi surovi, zato ne pretiravajte z dolgotrajnim pečenjem.

Bučke z bučnim oljem

Bučke ali cukete na žaru lahko začinimo z mešanico bučnega olja s česnom in peteršiljem

Sveže solate

Pripravite listnato in drugo surovo zelenjavo v sklede in jo začinite šele tik pred serviranjem. Zeljno glavo na tanko narežete ali naribate, posolite in premešajte in pustite nekaj časa stati, da se zelje malo zmehča.

Zeljna solata kar kliče po kumini, vendar so mnogi nanjo že čisto pozabili, mladi pa se je še niso naučili uporabljati. Poleg čudovite arome je glavna lastnost kumine, da deluje proti napenjanju.

Zoper napenjanje jogurti ne pomagajo, pa naj reklame govorijo, kar hočejo. Napenjanje se najbolj naravno preprečuje z rednim uživanjem kumine v jedeh in pa s pametnim načinom prehranjevanja nasploh. Kumina pristaja skoraj v vsako jed. Govorim o navadni kumini in ne o črnem kuminu.

Nekatere motijo zrna kumine. Za take lahko uporabite mleto kumino, ki tako sicer izgubi nekaj svoje moči, vendar pa še ohrani nekaj arome.

Krompirjeve rezine za žar

Krompir režite sproti tik pred peko, da ne oksidira, ker nima smisla teh tankih rezin shranjevati v vodi in potem odcejati. Narežite ga na enakomerne tanke rezine, debele največ 3 milimetre. Posolite ga prej ali potem po lastni presoji in navdihu. Priporočam pa, da pred serviranjem potresete nanj navadno kumino (lahko tudi mleto), ki mu bo dodala lepo aromo.  

Omlete s paradižnikom

Omlete se da narediti s kakršnokoli zelenjavo in zelišči, vendar bomo tokrat uporabili paradižnik zaradi kombinacije z okusi ostalih jedi. In čebulo.

Čebulo sesekljamo in pri tem računamo približno po eno jedilno žlico surove sesekljane čebule na osebo. Prav tako sesekljamo paradižnik, morda polovičko srednje velikega paradižnika na osebo. Zelenjave ne solimo! 

V posodo pripravimo še jajca, po eno na glavo, jim dodamo malo (malo!) moke in še manj soli ter vse skupaj razžvrkljamo.

Zelenjavne polpete

Zelenjavnih polpet je lahko toliko vrst, koliko je ljudi, ki se jih bo lotilo ustvarjat. Napisala bom dve možni različici, ena bo čisto veganska, druga s sirom.

Za veganske polpete bom tokrat uporabila kar bučke, eno jabolko, ovsene kosmiče in čičerikino moko ter začimbe in dišave.

Postopek: bučke in jabolko naribamo kot za štrudelj in skupaj s kosmiči damo v skledo. Suhih kosmičev naj bo kaka četrtina. Malo posolimo, z roko močno pregnetemo ter pustimo stati najmanj eno uro, da kosmiči popijejo tekočino in se napnejo. Nato skušamo z obema rokama iz mase iztisniti odvečno tekočino, ki pa je ne zavržemo.

Sedaj dodamo čičerikino moko, ki ima vlogo povezave sestavin. V kakšnem razmerju? Po občutku , recimo 100 do 150 gramov na liter stisnjene mase.

Dodamo tudi sesekljan česen, peteršilj, poper in/ali malo ostre rdeče paprike, poskusite še s curryem in dodajte od dišavnic, karkoli vam narekuje trenutni navdih. Vse skupaj pregnetite in pustite maso počivati vsaj še eno uro.

Če imate občutek, da je masa presuha, ji vrnite tekočino, ki ste jo prej odlili ali dodajte malo belega vina. Če pa se vam zdi premokra, pa zadevo rešite z dodajanjem drobtin.

Polpete s sirom

Sestavine, bučke, ovseni kosmiči, sir, česen, sol.

Bučke naribamo, posolimo, dodamo nekaj ovsenih kosmičev, z roko premešamo in pustimo stati.  Zatem odstranimo odvečno tekočino in dodamo nariban sir in pri tem lahko uporabimo vse na pol suhe ostanke sirov, ki jih najdemo v hladilniku. Zadošča, da je kaka četrtina naribanega sira v celotni masi. Dodamo še česen, peteršilj in poper, premešamo in zopet pustimo na hladnem počivati.

Lahko dodajate še druge začimbe in zelišča, vendar zaradi sira ne bodo prišla do izraza. Sir vedno nadvlada s svojim okusom.

Če se vam zdi masa presuha ali premokra, ravnajte kot je opisano zgoraj.

Zelenjavne polpete oblikujemo tik pred jih pričnemo peči na žaru. Najlažje pa jih oblikujemo z mokrimi rokami. V posodo si nalijte hladno vodo in vsakič, ko začute, da se vam masa prijemlje rok, jih pomočite vanjo. Oblikujte ploščate polpete kot pleskavice na primer, vendar ne prevelike, saj niso tako trdne kot mesne in je za pečenje le-teh potrebno razviti nekaj spretnosti.

Palačinke na žaru

Pripravite maso kot za običajne palačinke, če ste vegani, pač le rastlinske sestavine.

Sama imam najraje palačinke iz ajdove in/ali polnozrnate moke brez jajc in brez mleka. Naredim jih tako, da vzamem večji del ajdove moke, dodam nekaj polnozrnate ter kako četrtino čičerikine moke za vezavo. Solim in dodajam mineralno ali pa kar navadno vodo iz pipe. Maso obvezno pustim počivati vsaj kako uro. Za pečenje takih palačink je tudi treba razviti nekaj spretnosti, pa naj se pečejo v ponvi za palačinke ali na žar plošči.

Sicer pa napravite maso kot ste navajeni, gre le za spremembo medija, na katerem pečete.

Predpriprava

Žar naj bo pripravljen pravočasno. Idealno je, če ima stalno mesto, če pa ne, pa je morda koristno poudariti, da mora biti žar plošča nivelirana povsem vodoravno. Malo sitno bi bilo, ko bi zlili maso za palačinke na ploščo, pa bi jo potem morali loviti po njej…

Velikost žara

Seveda bi bilo idealno, da imamo na voljo kar gostilniške kapacitete, vendar pa se tudi z majhnim žarom in nekaj spretnosti ter dobro organizacijo ( v nadaljevanju namig) da obvladati večje število ljudi. Jaz sem z žar ploščo dimenzij 35 x 45 cm brez težav obvladovala do 15 odraslih oseb. Res pa so za to potrebne izkušnje in bogata fantazija pri pripravi jedilnika.

Zidarska lopatka ali špohtel

Za obvladovanje tekočih živil na žar plošči se odlično obnese kar zidarska lopatica.

Pripomočki

Za samo peko vseh jedi na žar plošči pa se kljub široki ponudbi pripomočkov za žar še najbolje obneseta dve širši zidarski lopatki ali »špohtla«. Naj ob tem še povem, da je povsem neprimerno prebadati jedila z vilicami, pa naj bo to meso ali zelenjava, saj s prebadanjem povzročite, da iz živila izteče sok in tako izgubljate sočnost. Zato pa z dvema lopatkama s kratkim ročajem zelo hitro in spretni obrnemo vsako jed.

Pred prihodom gostov

Preden gostje pridejo, pogrnemo mizo in pripravimo vso potrebno posodo in pribor najbolje po samopostrežnem principu. Sama divje nasprotujem plastiki in mnogo raje pomijem posodo kot pa zbiram odpadno plastiko v vreče za smeti.  Kulinaričnega užitka na porcelanu, lesu ali keramiki plastika ne more nadomestiti. S čimer se najbrž tudi vi strinjate.

In mizo pogrnite s prtom iz naravnega tekstila …

Sicer pa za današnji piknik potrebujete le po dva krožnika in dva pribora na osebo. Za jedi od ena do sedem uporabimo le po en veliki plitki krožnik en ene vilice in nož na osebo, saj smo na družabnem pikniku in ne na slow-foodu. Šele palačinke postrežemo na svežem krožniku in z novim priborom. In časa je dovolj, da se prejšnja runda krožnikov in pribora medtem pomije in ponovno postavi na mizo.

Zdaj pa še izvedba jedilnika

Tik pred prihodom gostov

1.       Ogrejemo žar in narežemo kruh, ki ga bomo opekli na žaru.

2.       Pripravimo pladenj s paradižniki z baziliko in ga postavimo na mizo,

3.       Na mizo postavimo posodice s česnovim maslom

4.       Popečemo kruh in ga zlagamo v pokrito košaro

Medtem pridejo gostje in si postrežejo s tistim, kar je na mizi.

5.       Spečemo mešano rundo paprike in bučk, jih začinimo s pripravljeno mešanico bučnega olja, česna in peteršilja in pustimo počivati v pokriti posodi. Priporočam, da eno posodico te mešanice date tudi na jedilno mizo. Sicer pa lahko dajete bučke posebej in papriko posebej, lahko pa zmešate skupaj.

6.       Popečemo polento, zložimo na servirni krožnik in skupaj s pečeno papriko in bučkami serviramo

7.       Po potrebi spečemo novo rundo paprike in buč, začinimo in damo počivat, da se okusi prepojijo, medtem pa spet opečemo nekaj polente ali kruha.

Namig: če imate predhodno dovolj časa ali pa resnega pomočnika, lahko bučke in papriko v celoti spečete vnaprej, začinite in pustite pokrito stati. Zelenjava bo s toplo pečeno polento enako okusna tudi mlačna ali hladna

8.       Čas je za omlete: po vsej plošči posujemo sesekljano čebulo in jo malo opražimo, nato pa dodamo še sesekljan paradižnik. Lahko dodate tudi razna sveža zelišča po želji, vendar tik preden boste zlili na ploščo jajčno zmes. Ko koščki paradižnika izgubijo svojo obliko (po nekaj minutah), zlijemo po zelenjavi ustrezno količino jajčne mase. Popečemo, z lopatkama premešamo, zložimo na servirni krožnik in postavimo na mizo. In začnemo s peko naslednje runde omlet. Na mizi je kruh in opečena polenta in oboje se z omleto lepo sklada.

9.       Sedaj položimo na žar polpete

10.   Na mizo prinesemo solate in jih začinimo

11.   Ko so polpete pečene, jih postrežemo

12.   Na žar naložimo rezine krompirja in spečemo ter postrežemo

13.   Ponovno damo peč polpete ter zatem krompir.

Če ugotavljate potrebo še po tretji peki iste jedi, pa pomeni, da bo treba za prihodnjič le nabaviti večji žar.

Sicer pa gostje ves čas po malem jedo in klepetajo in z njimi vi, na mizi pa se ves čas nahaja nekaj za prigrizniti.

14.   Prispeli smo do sladice to je palačink na žaru.

Ajdove palačinke na žaru

Kadar pečete palačinke iz ajdove moke, je surova masa sive barve, pa tudi pečene imajo mnogo temnejšo barvo kot tiste iz bele moke. Njihov okus je bolj izrazit in lahko jih kombiniramo s sladkim ali slanim nadevom.

Žar sedaj očistimo tako, da po vroči plošči polijemo nekaj olja za peko in, ko se že malo zasmodi, ga z lopatko postrgamo v kanalček ter nalijemo sveže za peko palačink.

Tu se lahko odločite ali boste na ploščo nalili več manjših zajemalk, da boste dobili mini okrogle palačinke ali pa boste maso nalili po vsej površini in, ko bo spodnja plast pečena, z lopatko razrezali (na enojni plošči na štiri dele, na večji plošči na več delov) ter pri tem dobili kvadratne palačinke – stvar navdiha.

Tudi polnilo za palačinke je stvar navdiha. Lahko je sladko v obliki marmelad ali svežega zmiksanega sadja ali pa slano. Nenazadnje je na mizi ostalo še nekaj česna in peteršilja v bučnem olju – jaz bi zagotovo segla kar po njem.

2018-03-01T16:45:15+00:00 Kuharija za enega|

Leave A Comment