Presni prigrizki iz čemaža

Tudi za uporabo svežega in surovega čemaža obstaja množica idej. Uporabljamo vso rastlino od čebulic, listov, cvetnih popkov, socvetij in odcvetele zelene semenske kobule.

Zelo popularen je čemažev namaz, ko liste na drobno sesekljaš, posoliš in zaliješ z oljčnim ali bučnim oljem ter daš v kozarce. Zadevo namažeš na kruh, dodajaš raznim jedem ali ga vmešaš v skuto ali kamor ti srce poželi. Nekateri delajo tudi pesto in dodajo še pinjole ter parmezan.

Čemaž, gozdni regrat in kristalka

Solata iz čistega čemaža je za marsikateri okus preveč krepka.  Zato pa lahko liste natrgaš na katerokoli drugo vrsto solate z vrta ali iz trgovine. Cvetovi so lahko čudovita užitna dekoracija krožnikov. 

Sveže liste in cvetove lahko prigrizuješ kar take, lahko pa z njimi dopolniš sendviče.

 

Presni čemaževi grižljajčki s skuto

Presni čemaževi grižljajčki so odlična uvodna jed za kosilo, prigrizek na pikniku ali večerja s kosom kruha. Priprava zahteva malo časa in spretnosti in je primerna za hitro slavnostno večerjo za enega samega ali pa v dvoje. No, v tem primeru bi najbrž veljalo razmisliti o uporabi česna nasploh …

Presni čemaževi grižljajčki s skutinim nadevom

Sestavine

čemaževi listi in cvetovi

skuta, kisla smetana, namesto smetane bučno ali oljčno olje,

sol, mleta rdeča paprika,

poper po želji.

 

Odbereš večje liste in cvetove po enega ali dva na osebo in jim odrežeš pecelj. Te peclje in še kakšen list zraven sesekljaš in dodaš skuti z malo smetane ter posoliš in po želji popraš.

En del mase oddeliš in mu dodaš še mleto rdečo papriko.

Nato iz bele skute narediš zvitke. Na list naložiš žličko skute, ga zviješ in vanj zatakneš cvet ali popek.

Rdečo skuto pa naložiš na liste in pustiš odprte, da si jih gostje sami zvijejo, preden jih dajo v usta.

Te zvitke in »čolničke« potem lepo razporediš na pladenj ali krožnik.

Lahko pa barve zamenjaš in lahko se spomniš kakršnegakoli polnila.

Uporaba zamrznjenega čemaža

 

2018-03-01T16:52:05+00:00 Kuharija za enega|