»Pustolovščine«  so zgodbe o peripetijah, ki jih je doživela in zakuhala »z vsemi žavbami namazana« druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti. Zgodbice so polne humorja in nepričakovanih domislic študentov in bodočih pravnikov, katerim se kmalu pridružijo učitelji športne vzgoje na osnovnih šolah. Študentje so si iskali občasne zaposlitve v obšolskih dejavnostih osnovnih šol, kar pa je močno okrepilo nabor dogodivščin in jih razširilo krepko čez meje fakultete.

Vse zgodbe v knjigi so resnične in tudi protagonisti s svojimi polnimi imeni so resnični. Pripovedi imajo cilj nasmejati in zabavati. Ali, kot pravi »sošolec Zoka« v zgodbi Stara trgovska finta potem, ko je vse priponke, ki so jih študentje prinesli s seboj na pravijado v Doljnji Milanovac, da bi jih prodali, zamenjal kar za pivo: »Ali znaš Kek, imali smo se svi jako fino i bedževi so medju ljudima, to je bitno, zar ne?« (Veš Kek, vsi smo se imeli zelo lepo in priponke so med ljudmi, to je pomembno, ali ne?)

Dobršen del zgodb namreč sega še v čas Jugoslavije, ko so protagonisti knjige »živeli mladost, gojili svoje sanje, bili prijatelji z vsemi in povsem enakovredno uživali v plesanju polke, kola in rock and rolla«.

Sicer pa so prizorišča naše druščine poleg predavalnic še gostilne, počitniške kolonije, taborjenje, študentsko delo in jadralske dogodivščine v odrasli dobi.

V knjigi je 75 kratkih zgodbic, razdeljenih v osem poglavij, od katerih so nekatere opremljene s karikaturo, ob koncu poglavij pa so v njej tudi fotografije protagonistov in dogodkov.

Duhoviti dialogi in domislice, katerih del je verno zapisan v srbo-hrvaščini in dalmatinščini, so v opombah prevedeni v slovenščino. Za originalnost dialogov se ima naslovni junak in pripovedovalec zahvaliti svojemu izvrstnemu spominu za podrobnosti. Zagotovo pa je v pomoč tudi večkratno pripovedovanje dogodivščin v živo.  

Zgodbe so pred časom tedensko izhajale v Spletnem času in doživele lep sprejem pri bralcih. Ravno zaradi spodbudnega odziva bralcev so sedaj izšle tudi v knjižni izdaji.

Tu je nekaj mnenj bralcev:

  • ob branju se stalno po malem hahljaš in čakaš, kaj se bo zgodilo
  • res prijetno in razvedrilno branje
  • te zgodbe so mi prebudile gorečo željo, da bi tudi sam kdaj jadral
  • običajno prigodo zna spremeniti v čarobno pripoved
  • atraktivna, a obenem lahkotna besedila

Na nakup