Vsebina knjige

       

Uvod, ki ga je gospa Ksenija Medved iz Mestne knjižnice Grosuplje zapisala v oceno knjige Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev na portalu DOBRE KNJIGE.si je takšen: »Vsaka boljša družba ima tudi dobrega pripovedovalca zgodb. Nima pa vsaka tudi zapisovalca oz. zapisovalke, kot se je to zgodilo v tem, mislim da, unikatnem primeru.«

»Pustolovščine«  so zgodbe o peripetijah, ki jih doživela in zakuhala druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti, so polne humorja in nepričakovanih domislic. Že v času študija so se druščini pridružili še športni pedagogi, saj je glavnega protagonista študentsko delo popeljalo na delo z otroki v šoli v naravi. V odrasli dobi pa so se pridružili še mnogi akterji, ki so bili prav tako »z vsemi žavbami namazani«.

Vse zgodbe v knjigi so resnične in tudi protagonisti s svojimi polnimi imeni so resnični. Vsaka zgodba ima šaljivo poanto ali smešen dogodek. Včasih se junaki znajdejo v smešnih situacijah po naključju ali pa jih pa sami s svojimi reakcijami nehote take naredijo. Mnogokrat pa je dana situacija povod in izziv celo za izdelavo scenarija, ki ga spretno režirajo in odigravajo vse do predvidljivega, včasih pa tudi do nepredvidljivega konca. Protagonisti so duhoviti in s humorjem sprejemajo lastne nerodnosti.

Pripovedi imajo cilj nasmejati in zabavati. Ali, kot pravi »sošolec Zoka« v zgodbi Stara trgovska finta potem, ko je vse priponke, ki so jih študentje prinesli s seboj na pravijado v Doljnji Milanovac, da bi jih prodali, zamenjal kar za pivo: »Ali znaš Kek, imali smo se svi jako fino i bedževi so medju ljudima, to je bitno, zar ne?« (Veš Kek, vsi smo se imeli zelo lepo in priponke so med ljudmi, to je pomembno, ali ne?)

Dobršen del zgodb sega še v čas Jugoslavije, torej v čas, ko med otroki in mladino še ni bilo sistemsko določene tekmovalnosti, pač pa so protagonisti svojo tekmovalnost lahko izražali na športnih tekmovanjih, saj so bili skoraj vsi po vrsti izvrstni športniki in tudi izredno uspešni kasneje v poklicnem življenju. Zato potegavščine in dogodki med njimi nikoli niso žaljivi in ne povzročajo zamer.

V knjigi se nahaja 75 kratkih zgodbic, razdeljenih v osem poglavij. Poleg karikatur k posameznih zgodbam so v njej tudi fotografije protagonistov in nekaterih dogodkov. V zgodbah je polno duhovitih dialogov in domislic, od katerih jih je del v srbo-hrvaščini in dalmatinščini in vsi so prevedeni v slovenščino v opombah.

Glavni protagonist in pripovedovalec je navdušen jadralec, rekreativni športnik, rad potuje, še raje se druži s prijatelji, kje drugje, kot pa v gostilni, seve.  Zato so se Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev v veliki večini dogajale prav na teh prizoriščih. In zato so poleg prevodov zgodbe opremljene tudi s  pojasnili žargonskih in tehničnih izrazov s posameznega področja tako, da bralcu nobena stvar ne bo ostala nepojasnjena.

Urednica Spletnega časa, kjer so zgodbe leto dni izhajale, Vanja Čibej pa v spremni besedi med drugim pravi: »Janez Kek in njegovi prijatelji nas neprisiljeno popeljejo in zapeljejo v svoj svet, poln emocij in vznemirljivosti, tako da postanemo del njih in si nehote zaželimo, da bi bili zraven.«

Na nakup

Leave A Comment