Kuharija za enega2018-03-03T15:40:12+01:00

Okusni cvetovi maslenice

15 julija, 2020|

Najboljši so presni cvetovi, čeprav jih imajo nekateri najraje ocvrte v testu za palačinke. Tudi tisto je dobro, a presni cvetovi so tako očarljivega okusa, da bi jim ga bilo škoda odvzemati s termično obdelavo. [...]

Kam s hrenom po praznikih?

13 aprila, 2020|

V Majareni je to že letošnji tretji prispevek o uporabnosti hrena v kulinariki. Danes si bomo ogledali nekaj jedi s hrenom, ki jih pripravljajo Francozi, Britanci, Italijani in Španci. Preden pogledamo recepte, bo morda [...]

Hren naš vsakdanji

27 marca, 2020|

Hren, hren in še enkrat hren. Zlasti trenutna situacija in letni čas kar kličeta po hrenu. A, koliko pa sploh poznamo njegovo kulinarično raznolikost in uporabnost?  Sodobne jedilne navade se vse bolj razlikujejo od [...]

Hren kot zdravilo

16 marca, 2020|

Ker smo ravno v obdobju razsajanja »kronskega virusa«, sem se v Kuhariji za enega tokrat bolj posvetila zdravstvenim vidikom tako rekoč magične rastline, ki jo sicer vsi dobro poznamo, a velika večina le zaradi [...]

Pomladanske dobrote iz gozda

15 marca, 2020|

Naberite si delikatese in vitamine v naravi. Divje rastline ponujajo obilje dragocenih mineralov, ki jih gojene rastline ne. Divje rastline se morajo same brez naše pomoči boriti za preživetje in ob tem razvijajo nujno [...]

Kam z marelami?

1 oktobra, 2019|

Deževalo je zadnje dni ravno prav, da se sedaj gobam dežnikaricam, ali marelam po domače, skorajda ne da izogniti. In znajo priti celo same na dom. Vsaj meni so se [...]

Ajdove klobase in hren

18 marca, 2018|

Recepti za ajdove klobase in jabolčni ter smetanov hren Ko ste prebrali naslov, ste najverjetneje pomislili na krvavice oziroma ajdove kašnice. Pa ne gre za klobase te vrste. Ajdove klobase sem prvič in edinkrat [...]

Zelenjavna enolončnica

20 novembra, 2017|

Receptov za zelenjavne enolončnice je toliko kot imate v trenutku navdiha za kuho razpoložljivih sestavin doma. Za tole današnjo enolončnico, lahko bi ji rekli zelenjavni paprikaš, imate tisti, ki prisegate na železne zaloge v [...]

Špageti alla poletje

19 junija, 2017|

Tu je spet en hiter, a prehransko polnovreden recept, tokrat s testeninami. In vsem dobro poznan scenarij, ko človek izmučen in sestradan pride iz službe, v domačih zalogah pa je komaj kaj omembe vrednega, [...]

Ljubezenski čaj

13 junija, 2017|

Zdaj je pravi čas za pripravo lastne mešanice čaja, s katero boste lahko očarali prijatelje ali pa osebo, na katero želite narediti še prav poseben vtis.  Zaradi dišečih sestavin, barvitosti in prijetne nežne arome [...]

Bezgovo kosilo

21 maja, 2017|

Bezeg se je razcvetel v polni meri in povsod je videti njegova nežno zelenkasto bela in dišeča socvetja tako po mestu kot na podeželju. Na srečo se zelo rad razmnožuje in ni nam treba [...]

Presni prigrizki iz čemaža

13 maja, 2017|

Tudi za uporabo svežega in surovega čemaža obstaja množica idej. Uporabljamo vso rastlino od čebulic, listov, cvetnih popkov, socvetij in odcvetele zelene semenske kobule. Zelo popularen je čemažev namaz, ko liste na drobno sesekljaš, [...]

Čemažev zavitek s skuto

7 maja, 2017|

Zamrznjen čemaž lahko uporabiš na isti način kot svežega, razen v solatah, seveda. Uporabiš ga lahko za zavitek, fritato z jajci, za kakršnokoli juho s čemažem od kremne do mešane zelenjavne mineštre, kot preliv za [...]

Čemaž

3 maja, 2017|

Čemaž je tako značilna in zlahka prepoznavna rastlina, da bi ga povsem varno lahko nabiral slep človek, če bi le ob tem vsak list posebej pomencal in poduhal. Ker pa so premnogi ljudje tako [...]