Adijo, mama

Med nakupovanjem v supermarketu je mlada ženska opazila starejšo gospo, ki jo ves čas zasleduje med policami. Odločila se je, da se ne bo zmenila zanjo, dokler je ni zagledala pred seboj v vrsti pred blagajno.

»Oprostite«, pravi stara gospa. »Opravičujem se vam, ker ves čas tako strmim v vas, toda videti ste točno taki kot moja hči, ki je nedavno umrla.«

»Moje sožalje«, reče mlada ženska. »Lahko morda karkoli storim za vas?« 

»No, ker ravno odhajam, bi mi mogoče lahko rekli »adijo, mama«? To bi mi res veliko pomenilo.« In se ji ljubeče nasmehne.

»Seveda lahko«, ganjeno obljubi mlada ženska.

Ko je stara gospa pospravila svoje stvari v vrečke, da bi zapustila blagajno, je mlajša res zaklicala za njo »adijo, mama!«, kakor je bila obljubila in z dobrim občutkom, da je osrečila starko.

Zatem je blagajničarka poračunala nakup mlajše ženske in račun je znašal skoraj 100 evrov več kot bi bilo treba. »Ta seštevek je napačen, saj imam le nekaj malenkosti!« je protestirala mlajša ženska.

»Ja, vaša mama je rekla, da boste vi plačali njene stvari«, je pojasnila blagajničarka.

Ni iz te vasi

Zgodilo se je pred kakimi sto leti. Takrat je popotnika ob poti lahko še marsikaj presenetilo. Nepričakovan pripetljaj so doživele tudi tri ženske različnih starosti, ki so se otovorjene s stvarmi za domače gospodinjstvo, ki so jih nakupile v bližnjem mestu, vračale domov v svojo vas.

Ko so prispele skoraj že do vasi, so zaslišale nekakšno mrmranje iz nečesa, za kar so sprva mislile, da je kup blata ob cesti. Previdno so se približale zvoku in izkazalo se je, da v luži obrnjen na trebuh leži povsem gol možakar, le glava je bila zunaj luže.

»Lahko je kdo iz naše vasi«, reče prva ženska.

»Ja, bilo bi prav, da mu pomagamo priti domov, da ne bo zmrznil ponoči, ko se shladi«, reče druga ženska.

Njegov obraz je bil zamazan z blatom in niso ga mogle prepoznati.

»Obrnita ga«, ukaže tretja, najstarejša ženska.

Drugi dve sta se ga z nogami dotaknili in ga previdno obrnili. Pogledi so jim počasi drseli po telesu navzdol.

»Hm«, to ni moj mož«, reče prva. »O tem sem čisto prepričana.«

Druga ženska ji hitro pogleda čez ramo in pravi: »Drži, res ni tvoj mož.«

Tretja ženska natančno pregleduje možakarja in pomirjujoče reče: »Ne skrbite punce, ta sploh ni iz naše vasi.«

Prekanjenost

Skoraj bi jo zasačila