Recepti za ajdove klobase in jabolčni ter smetanov hren

Ko ste prebrali naslov, ste najverjetneje pomislili na krvavice oziroma ajdove kašnice. Pa ne gre za klobase te vrste.

Ajdove klobase sem prvič in edinkrat doslej jedla v Zapotoku pod Kureščkom pri pokojni Angelci Klančar. Delala jih je za velikonočne praznike in to dve vrsti: s kuhanim suhim mesom in s svežim drobnjakom ali “lukekom” kot je ona rekla drobnjaku.

Pravzaprav gre za različico ajdovih štrukljev, ki se jih uporablja oziroma servira kot klobase.  Angelca je pripravila testo za ajdove štuklje.  V en del testa je vmešala na koščke narezano suho meso ali šunko, oblikovala tanek štrukej ali klobaso debeline klasične čajne salame, zavila v platneni prtič in skuhala kar v vodi, v kateri se je pred tem kuhalo suho meso ali šunka. V drugi del testa je vmešala sesekljan sveži drobnjak in jih skuhala v slanem kropu. Nato je “klobase” dala za 1 dan na hladno in jih potem postregla narezane na kolobarčke, ki smo jih pomakali v jabolčni hren. Pravzaprav so kar nadomeščale kruh.

Angelčine ajdove klobase so mi prišle v misli te dni, ko sem poslušala znanko, ki mi je govorila o svojih težavah s celiakijo in o tem, kako je brezglutenska hrana draga. Pred nami so tudi velikonočni prazniki, zato bo marsikdo po prazničnem prenažiranju prisiljen razmišljati o hujšanju.  In jedi iz ajde so za hujšanje še kako primerne.

Na drugi strani se mi zdi, da ni nikoli dovolj idej za veganske obroke. In tako sem se domislila ajdovih klobas kot rešitve za vse naštete težave.

Priprava ajdovih klobas oziroma štrukljev zahteva svoj čas. V Kuharijo za enega pa sodijo zaradi tega, ker jih potem, ko so narejene, lahko hranimo več dni in iz njih zelo hitro pripravimo različne okusne in hranljive jedi in tako prihranimo čas.

Ajdove klobase ali pštruklji

Ajdove različice z dušenim porom, s čebulo in mleto papriko ter curryem in česnom.

Klasičen recept za ajdove štruklje

½ kg ajdove moke

½ litra kropa

Ajdovo moko poparimo s kropom, premešamo in pustimo stati, da se ohladi. Zatem testo pregnetemo in oblikujemo testeno kepo in pustimo počivati kake pol ure. Nato oblikujemo valje, štruklje ali klobase, jih zavijemo v kuhinjsko krpo in damo kuhat v slan krop za 40 minut.

Sama sem pripravila tri različice klobas ali štrukljev:  z dušenim porom, s surovo čebulo in mleto rdečo papriko ter s curryem in česnom. Ko so bile klobase kuhane, sem jih odcedila in pustila ohladiti do naslednjega dne v krpi. 

Nešteto možnosti za jedi iz ajdovih klobas

Ajdove klobase so jed, ki te nasiti in pri kateri ne potrebuješ kruha. Možnosti uporabe pa je veliko.

Prvi predlog – po velikonočno

Narezek s trdo kuhanimi jajci ali brez s pomakanjem v jabolčni in/ali smetanov hren.

Velikonočna jed

Drugi predlog – neizmerne možnosti v solatah

a)       Skleda motovilca, regrata ali katerekoli druge solate standardno zabeljene, vanjo pa narežeš ajdovo klobaso – količina skladna z lakoto. Samostojen, polnovreden in okusen obrok.

Ajda v solati s čebulo

b)      Ajdove kolobarčke narežeš na četrtine, dodaš sesekljano surovo čebulo, lahko tudi peteršilj, zabeliš z bučnim ali drugim oljem po želji, okisaš, popraš, po potrebi še dosoliš in spet dobiš samostojen in polnovreden obrok. Slastno. Na daleč spominja na kuhan jezik v solati, a je precej bolj zanimivo, ker ti ni treba poleg jesti kruha.

Tretji predlog

Pečene ajdove klobase z zelenjavo in jajci – toliko možnosti kot se jih sploh lahko domisliš.

Pečene ajdove klobase

Ajdove klobase z jajcem

Na sliki je na maščobi popražen nastrgan korenček in narezana ajdova klobasa. Ko se je ta na obeh straneh pregrela, sem na vrh ubila še jajce. Poleg se prileže skleda sveže solate. Lahko je pa tudi odličen zajtrk ali večerja.

Jabolčni in smetanov hren

Za jabolčni hren potrebuješ: sveži hren, jabolko, sol, žličko sladkorja, jabolčni kis in enak del vode.

Hren nastrgaš in, če ne želiš preostrega, ga pustiš nastrganega nekaj časa na deski, da se prezrači in s tem izgubi ostrino.

Medtem v posodo nastrgaš jabolko in mu hitro dodaš kis, da ne oksidira.  Ko se ti zdi hren primerno manj oster, ga primešaš k  jabolku, dodaš žličko sladkorja in sol po okusu ter doliješ vodo.

Jabolčni hren je takoj pripravljen za uživanje. Tako pripravljen hren (lahko brez jabolka) daš v kozarec za vlaganje in zapreš. V hladilniku se bo ohranil tudi nekaj mesecev, kar je dobrodošlo zlasti čez poletje (v mesecih brez črke »r«), ko ni primeren za izkopavanje, saj takrat raste.

Jabolčni in smetanov hren

Za smetanov hren potrebuješ: sveži hren, lonček kisle smetane in sol.

Postopek je isti le, da nastrganemu hrenu dodaš kislo smetano in sol. Premešaš in na hladnem se ohrani do 4 dni, če imaš domačo kislo smetano. Če pa uporabiš industrijsko kislo smetano, no potem pa iz lastne izkušnje povem, da tisti smetanov hren ni spremenil okusa in teksture niti v treh tednih.

Tako pač je, ko v hrani mrgoli dodatkov, o katerih v resnici vemo le to, da jim pravijo »E-ji«. No, druga dva priljubljena industrijska postopka zlasti pri mleku in mlečnih izdelkih pa sta homogenizacija in termična obdelava z ultra visokimi temperaturami. Pri prvem se spremeni molekularna struktura, ki povzroča, da se kalcij namesto v kosti nalaga na žilne stene; pri drugem pa ne ostane noben mikroorganizem več pri življenju. In potem v mlečne izdelke naknadno dodajajo mlečne kulture, ki pa v tistih pogojih v lončku tudi ne ostanejo več prav dolgo pri življenju. Pač pa lahko ostane lonček jogurta v hladilniku nespremenjen in »užiten« še nekaj mesecev ne glede na uradno določen rok uporabnosti. Videti je, da postajajo hladilniki vse pametnejši …

Sicer pa: ali ste že začeli nabirati regrat?

Na recept: Zelenjavna enolončnica

Divja rastlina za čiščenje telesa – dlakava penuša