Bezeg se je razcvetel v polni meri in povsod je videti njegova nežno zelenkasto bela in dišeča socvetja tako po mestu kot na podeželju. Na srečo se zelo rad razmnožuje in ni nam treba skrbeti, da bi ga iztrebili z nabiranjem. Lahko ga uničimo z neodgovornim odnosom, ne pa z uživanjem njegovih cvetov in plodov. V obilju ponuja svoje dobrote in veselje do življenja za nas in za ptice, le utrgati si jih je treba.

Bezgovo cvetje za kosilo? Zakaj pa ne!

Današnji recept za hitro kosilo se začne tako:

Bezgov cvet - pomlad in mlado življenje

Bezgovo cvetje lepota in kulinarični užitek

Spotoma iz službe utrgaš nekje dva ali tri bezgove cvetove (na osebo). Doma se najprej lotiš mase za palačinke in jo pustiš počivati dobrih 20 minut. Medtem pripraviš skledo sveže solate, lahko pa odpreš tudi kozarec ali konzervo sadnega kompota, če si ljubitelj sladkih obrokov. Pripravi si mizo. Prav je, četudi le za eno osebo, da si mizo lepo pogrneš, pripraviš servieto in pribor.

Če se ti mudi dalje, potem pa itak človek zmeče hrano vase kar stoje in ga ni, ki mu to lahko prepreči.

S škarjami odrežeš socvetja od pecljev in jih vmešaš v maso za palačinke in po običajnem postopku spečeš palačinke v količini, ki ti ustreza, načeloma pa en cvet – ena palačinka.

Slastno, originalno in hranljivo kosilo je lahko gotovo v malo več kot pol ure. Dober tek.

Potrebuješ: maso za palačinke, 2 ali tri bezgove cvetove, solata ali sadni kompot in 40 minut časa.

Kako pripraviti maso za palačinke?

Bezgovo cvetje - kulinarični užitek

Bezgovi cvetovi – užitek in zdravje

Masa za palačinke se lahko pripravlja na več načinov. Najbolj uveljavljen je še vedno tisti z belo moko, jajci in mlekom, to pa ne pomeni, da je najbolj zdrav, niti etičen, kar zadeva veganstvo kot filozofijo in sodobno eksploatacijo naših sozemljanov. Nekateri mleko nadomestijo z radensko ali vodo. Nadomestiti pa se da tudi jajca in sicer s čičerikino moko. V tem primeru daš približno eno tretjino čičerikine moke, ostalo pa druge vrste po želji.

Sama sem se navadila na precej konkreten, za koga morda tudi celo rahlo grob okus palačink iz polnozrnate pšenične ali pirine, ajdove in čičerikine moke v približno enakih delih in vode ter soli. Zaradi polnozrnate moke je potrebno tudi izvežbati postopek pečenja. Prvič se ti palačinke znajo raztrgati, zato moraš pustiti, da se dovolj zapečejo na prvi strani. Najbolj pomembno pa je, da maso pustiš dovolj časa, vsaj pol ure, počivati, da se moka napne in sestavine povežejo med seboj.

Na omenjeno kombinacijo moke brez jajc in mleka sem se že tako zelo navadila, da se mi zdijo običajne palačinke iz bele moke, jajc in mleka kot žvečilni gumi.

»Okusi so različni in o njih se ne bomo prepirali« pa so rekli že stari Rimljani.

Današnja poanta je v bezgovem cvetu.

Več o bezgu lahko bereš tu: Vsestranski bezeg

Presni prigrizki iz čemaža