Čemaž je tako značilna in zlahka prepoznavna rastlina, da bi ga povsem varno lahko nabiral slep človek, če bi le ob tem vsak list posebej pomencal in poduhal.

Ker pa so premnogi ljudje tako zelo nagnjeni k površnosti, da se o vseh lastnostih rastline ne podučijo in nabirajo kar vsevprek, pa naj gre za rastline, plodove ali gobe, se neprijetnosti z zastrupitvijo pač zgodijo.

Če spadate v kategorijo »hitrih poznavalcev«, potem vam iskreno odsvetujem kakršnokoli samostojno nabiranje divjega rastlinja.

Čemaž najraje raste v obilnih količinah v vlažnih tleh bukovega gozda

Vsem odgovornim in veščim nabiralcem užitnega rastlinja pa bi za vsak slučaj vseeno rada poudarila, da se še pri tako skrbnem nabiranju rado pripeti, da se za list čemaža zalepi kakšen list zvončka ali kačnika, še zlasti, če ga nabirate v vlažnem vremenu. Oba sta sicer zlahka razpoznavna, vendar pa jih v šopu čemaža lahko spregledate.

Zato priporočam, da si vzamete čas, po potrebi nataknete očala in doma še enkrat in skrbno pregledate nabrani čemaž in pri tem obrnete vsak list posebej.

Užitna in okusna je vsa rastlina od čebulice do cveta v vseh stadijih in njena uporabnost je zelo široka od juh, rižot, omak, sveže solate do zimskih shrankov in celo namočen v žganje je bil nekaj zares posebnega.

 

Kako ohraniti svež čemaž?

Svež čemaž lahko ohranimo nekaj dni

 

Možna sta dva skoraj enakovredna načina.  Lahko ga postavimo v kozarec ali drugo posodo z vodo, vendar naj bo vode na dnu le za dva centimetra in ga imamo za sprotno rabo in naravno dekoracijo kar na kuhinjskem pultu. Lahko pa ga očiščenega zapremo v plastično posodo in hranimo v hladilniku. V obeh primerih bo vzdržal nekaj dni le, da tisti v hladilniku malo dlje.

 

Zamrzovanje čemaža

Pred zamrzovanjem ga je potrebno blanširati. V večjem loncu pripravite vodo in jo zavrite.

Ne dodajajte nikakršne soli! Morala sem to zapisati, ker spoznavam, da nekateri ljudje brez razmišljanja dodajajo sol kar vsevprek.

Torej, ko voda zavre, vzamete pest listov (ki približno ustreza eni porciji za eno ali dve osebi)  in jih date v krop. S penovko jih potopite ter jih takoj spet poberete ven. Ne čakajte minute, takoj jih vzamete ven. Preden date noter novo pest listov, naj voda spet zavre. Čemaževi listi so v nasprotju s peclji izredno nežni in jih res nima smisla cmariti. Splača se potruditi, da ohranite čim bolj zeleno barvo in s tem tudi kakovost in prehransko vrednost.

Čemaž: levo sveži listi , v sredini peclji in desno blanširan

Ko ste tako blanširali vse liste, jih sproti odcedili in popolnoma ohladili, potem te kupčke zložite v vrečke enega poleg drugega in zamrznete. Po potrebi boste odprli vrečko in vzeli eden ali dva kupčka zamrznjenega čemaža.

Za nadaljnjo uporabo ga ne odtajajte, ampak ga še zamrznjenega zrežite na manjše kose in ga dajte na ogenj ali v jed. Čemaž ne potrebuje dolgotrajne kuhe ali pečenja.

Vode, v kateri ste blanširali čemaž, nikakor ne zavrzite, saj je v njej poleg okusa tudi nekaj mineralnih snovi. Shranite jo v hladilnik in v naslednjih dneh uporabite za zelenjavne juhe, omake in smutije. Lahko jo tudi zamrznete v kockah in lahko poskusite napraviti svojo različico Bloody Mary z ohlajeno čemaževo vodo …

 

Čemaž v kisu

Čemaževi peclji in cvetovi vloženi v kis in so prava delikatesa. Po istem postopku vlagamo peclje, cvetne popke, odprte cvetove in odcvetele cvetove, ko že razvijajo seme.

Ko smo natančno pregledali vse liste in jih po potrebi splaknili z vodo, potem odrežemo peclje in jih narežemo na 6-8 cm dolžine.

Pripravimo mešanico kisa in vode v razmerju 1:4, dodamo nekaj zrn celega popra, sol in po želji lovorov list in zavremo.

V tem kisu peclje blanširamo. V lonec jih dajajte v manjših količinah in jih po minuti vrenja s penovko pobirajte ven in dajte na cedilo. Cilj tega postopka je, da peclji malo upadejo, da lahko z njimi ustrezno napolnite kozarce.

Čemaževi cvetovi in peclji v kisu so prava delikatesa

Ko napolnite kozarce, peclje zalijte z istim (vročim) kisom, v katerem so se kuhali. Kozarce dobro zaprite, obrnite na pokrovčke in suho pasterizirajte tako, da jih prekrijte in ovijte kar z debelo brisačo ali kakšno deko in jih tako pustite počasi ohladiti.

Čemaževi peclji v kisu so okusni že naslednji dan, ko se ohladijo. Ponudite jih lahko povsod tam, kjer tudi sicer ponudite zelenjavo iz kisa. Odlični pa so kot sestavina sendvičev, vendar jih je v tem primeru dobro nasekljati na manjše koščke, preden jih dodate.

 

Uporaba zamrznjenega čemaža

Regratovi cvetovi – dva okusna recepta

Česnovi poganjki ali peski