Zamrznjen čemaž lahko uporabiš na isti način kot svežega, razen v solatah, seveda. Uporabiš ga lahko za zavitek, fritato z jajci, za kakršnokoli juho s čemažem od kremne do mešane zelenjavne mineštre, kot preliv za testenine, samostojno jed z vročim krompirjem in oljčnim oljem in po želji dodajaš v kuhane jedi namesto česna.

Čemaža, če se le da, predhodno ne odmrzuješ, ampak ga kar zamrznjenega nasekljaš na manjše kose ter ga daš dušit, peč ali kuhat. Če si ga pa zamrznil v kepah, ga pa res moraš malo odtajati.

Čemažev zavitek s skuto

Zavitek je lahko povsem samostojen obrok v kombinaciji morda še z juho in solato, lahko je predjed, prigrizek na pikniku ali malica v službi naslednji dan, saj je hladen enako okusen.

Kakšno obliko bo imel tvoj zavitek, je odvisno od tvoje želje in razpoložljivega testa. Polnilo lahko zložiš v pekač po plasteh, narediš majhne okrogle zvitke ali zavitek na način domačega štrudlja. Lahko narediš sočne ali hrustljave različice. Jed lahko imenuješ tudi pita ali burek.

Čemažev zavitek s skuto, burek ali pita

Sestavine:

vlečeno testo (kupljeno ali ga narediš lastnoročno)

pusta skuta, kisla smetana

sol in muškatni orešek (po želji)

malo olja

 

Postopek

Skuto in smetano premešaš in posoliš. Čemaž, če imaš svežega, nasekljaš na manjše kose in ga daš dušit z malo vode toliko, da upade in pustiš, da se malo ohladi. Če je zamrznjen, ga le nasekljaš.

Raztegneš ali razvaljaš testo in namažeš najprej skuto, potem pa potreseš s čemažem. Koliko na debelo, je odvisno od tvojega okusa in pa od količine, ki jo imaš na voljo. Muškatni orešek lahko nastrgaš v skuto ali pa kasneje po razgrnjenem testu in na plast čemaža. Testo z nadevom zviješ in ga daš v namaščen pekač ter premažeš z oljem. Lahko pa uporabiš peki papir in spečeš povsem brez maščobe.

Pečeš pri cca 200 stopinjah uro in pol.

Kadar se odločiš za nadev po plasteh in imaš najbrž pri roki kupljeno testo, takrat pa je dobro plasti zaliti z radensko ali navadno vodo tudi okoli pol litra na pekač, da dosežeš ustrezno sočnost. V tem primeru lahko vrhnjo plast premažeš z mešanico vode ali smetane in jajca, da dobi površina lepo rumeno rjavkasto barvo ali pa ne.

Kako ga pravilno zamrzujemo, lahko prebereš tukaj

 Uporaba presnega čemaža