Še vedno lahko nabiramo čemaž, vendar pa imamo sedaj na voljo tudi že sveže česnove poganjke ali »peske« kot se jim reče v Istri. 

Besedo »peski« Istrani izgovarjajo s polglasnikom enako kot besedo »pes«ali pa s tako širokim “e”, da se sliši skoraj kot “a” – paski . Opazila sem, da nekateri to besedo celo zapisujejo kot »pski« ampak, saj tudi pes ne napišemo »ps«.  O izvoru imena za česnov poganjek lahko le ugibam, vendar pa po videzu spominja na pasji klinček …

Avtohtoni istrski česen daje dva pridelka: najprej mlade cvetne poganjke, zatem pa še lepe debele in rahlo rdečkasto obarvane glavice česna. Te poganjke v mesecu maju potrgajo, da se česen lahko lepo odebeli. Peski so že od nekdaj v kuhinji enako cenjena specialiteta kot šparglji, še zlasti so jih cenili v slovenskih obmorskih mestih in v Trstu ter na tržnici dosegajo tudi enako ceno.

Česnov poganjek sestavljata steblo in cvetni nastavek.  Cvetni nastavek običajno zavržejo kot manj užitnega, če je že malo suh, vendar pa to nikakor ni nujno, dokler so poganjki še dovolj mladi in sveži.

V kuhinji se česnovi poganjki ali peski povsem kosajo s šparglji in čemažem ali celo s stročjim fižolom, saj jed iz kuhanih ali dušenih peskov, zabeljenih s kislo smetano in ocvirki močno spominjajo na stročji fižol.

Njihova uporaba je zelo široka. Lahko jih uporabiš za rižoto, narediš pečenje z jajci (frtalja), dodaš juham in drugim jedem, narediš kremno juho, skuhaš golaž iz peskov ali sveže narežeš na solato namesto česna in narediš namaz. Lahko jih vložimo v kis ali blanširane da tudi zamrznemo za kasnejšo uporabo. Da je to tudi nadvse zdravo živilo, pa menda ni potrebno posebej poudarjati.

Zadnja leta jih lahko kupite na tržnici in celo v nekaterih trgovinah.

Namaz iz česnovih poganjkov

Za najbolj preprosto in hitro različico namaza potrebuješ surove ali kuhane česnove poganjke, malo skute, oljčno olje, sol, poper.

Poganjke zrežeš na čim manjše koščke in vse naštete sestavine daš v mešalnik. Zmešaš, da dobiš homogen namaz. Razmerja med sestavinami? Po želji in po okusu.

Okusni česnovi poganjki

Poganjek je sestavljen iz stebla in cvetnega nastavka.

Česnovi poganjki ali peski s sezamom

Česnove poganjke narežeš ali nalomiš na 8 do 10 centimetrov dolge kose. V posodi z malo vode jih dušiš kakih 10-15 minut. Če jih kuhaš, vodo obvezno ohrani in jo uporabi za juho ali drugo jed.

V ponvi prepražiš sezamova semena. Peske po želji malo posoliš in/ali popraš, zabeliš z malo pristnega oljčnega olja in posuješ s sezamom, ki jedi doda rahlo eksotični pridih.

Poleg se prileže kos kruha ali popečena polenta. Recept za polento tukaj

 

 

Peski z jajci

Peski z jajci, kos kruha in kozarec malvazije in malica je nared, ali: »fritaja od peskov, kos kruha in bičerin malvazije in marenda je pronta.«

Poganjke narežeš ali ali nalomiš na 2 do 3 centimetrske koščke in z malo vode dušiš v ponvi. Lahko jih tudi popražiš na maščobi. Ko dosežejo mehkobo po tvojem okusu, vmešaš eno ali dve jajci na osebo in jed je nared.

Peski v kisu

Peski, vloženi v kis so prava delikatesa. Lahko jih ponudimo kot prilogo, lahko pa so del hladnega bifeja na zabavi in zagotovo bodo gostje na tvoji zabavi prijetno presenečeni. V kis jih vlagamo po isti recepturi kot  čemaž v kisu

Bezgovo kosilo

Ljubezenski čaj