Za črno redkev, ki nosi znanstveno ime Raphanus sativus, obstaja nekaj zanimivih receptov za kulinarično in zdravilno uporabo.

Črna redkev prihaja iz Azije, velja pa tudi za eno najstarejših gojenih rastlin. Nekoč je veljala za čudežno zdravilo in starejši ljudje še pomnijo, kako so si z njo pomagali pri kašlju, bronhitisu in tuberkulozi. Pa tudi težave z zaprtostjo so z njo odpravljali. Na srečo se znanje o koristnosti črne redkve za naše zdravje še ni izgubilo in tudi zanimanje za njeno uporabo v kulinariki je vse večje.

Redkev pomaga pri čiščenju krvi in razstrupljanju jeter, pri previsokem krvnem pritisku in neustreznem razmerju obeh holesterolov in omogoča lažje izločanje žolča in seča. Vsebuje veliko vlaknin, kar lahko povzroči tudi napenjanje, zato naj se uživanju redkve raje izognejo tiste osebe, ki imajo vnetje črevesne ali želodčne sluznice in težave z ledvicami.

Črna redkev je s svojimi protimikrobnimi lastnostmi učinkovita pri zdravljenju prehladov, kašlja in bronhitisa, torej dihal, ter pri težavah z revmo in jetri.

Redno uživanje pomaga krepiti odpornost organizma, saj je črna redkev dober vir vitamina C, vsebuje pa nekaj vitaminov skupine B, folno kislino, poleg tega pa še cink, žveplo, fosfor, magnezij, železo in kalcij. Seveda se večina teh dragocenosti skriva tik pod lupino, zato dobro premislite, kako na debelo boste redkev olupili – če sploh – saj je v sami lupini tudi največ arome.

Črna redkev je nasitna in zaradi večje vsebnosti vlaknin olajša pot do izgube odvečnih kilogramov. Kadar se za to odločite, jo le vključite čim večkrat v jedilnik. Uporabna je v namazih, mešanih solatah ali sama z bučnim oljem kot predjed ali samostojna jed. V kombinaciji z medom pa kot sirup za lajšanje kašlja in težav z dihali.

Sirup za lajšanje prehladov in težav z dihali

Redkev dobro operemo in ji približno na četrtini odrežemo vrh. Nato ji izdolbemo sredico tako, da pustimo približno pol centimetra debel obod. Dobljeno skodelico napolnimo z medom, vendar ne čisto do vrha, saj bo tudi sama redkev spustila sok. Pokrijemo z odrezanim pokrovom in pustimo stati čez noč. Nato odcedimo sirup in redkev lahko še dvakrat ponovno napolnimo z medom.

Druga različica sirupa je ta, da dno izdolbene redkve prebodemo s pletilko, postavimo redkev na kozarec, napolnimo z medom in čez noč se bo med izcedil v kozarec. Tudi to lahko z isto redkvijo ponovimo še dvakrat.

Po tretji, morda najlažji različici, pa olupljeno redkev drobno narežemo ali nastrgamo in pomešamo z medom. Naslednji dan precedimo in dobimo sirup.

Tri žličke sirupa na dan bo pomagalo pri kašlju. In z medom prepojene redkve ne zavrzimo, ampak jo lepo pojejmo.

Levo: enostavnejša različica z narezano redkvijo, desno privlačnejša s prebodenim dnom

ČRNA REDKEV V SOLATAH

Vsem tem solatam je skupno to, da redkev dobro operemo, zelo, zelo tanko olupimo (še najraje ne), drobno nastrgamo in malo posolimo. Ostale sestavine ustrezno narežemo ali nastrgamo.

Vse solate je treba pojesti sveže pripravljene, če želimo ohraniti in zaužiti dragocene vitamine in minerale.

Dodajanje kumine, cele ali sveže mlete, pa bo poleg prijetne arome ublažilo tudi morebitno napenjanje.

Možnih je nešteto kombinacij v solatah. Tu je nekaj zdravih brezmesnih idej.

Črna redkev z bučnim oljem

Nastrgamo, posolimo in zabelimo z bučnim oljem. Lahko tudi z oljčnim ali drugim visokokakovostnim in hladno stiskanim oljem po okusu. Po želji lahko solato okisate z jabolčnim ali balzamičnim kisom. Poleg se prileže dober kos kruha.

Barvni tris

Sestavine: črna redkev, korenček, rdeča pesa, sesekljan peteršilj, malo mlete ali cele kumine, sok limone ali kis, sol, bučno olje.

Gomolje in korenček nastrgamo in zmešamo z navedenimi sestavinami po okusu.

Stročnice s črno redkvijo

Na solato iz fižola, čičerike ali leče damo nastrgano in osoljeno črno redkev in zabelimo z bučnim oljem.

Mešana solata  z redkvijo, čajoto in gobami

Sestavine: redkev, čajota ali druga bučka, sveži šampinjoni (lahko tudi iz slanice), strok česna, poper, sol, olje, jabolčni ali balzamični kis.

Redkev drobno nastrgamo, čajoto nastrgamo na malo večje rezance, sveže šampinjone narežemo na tanke lističe in v skledi vse sestavine premešamo.

Mešana solata z jabolki in rdečo peso

Sestavine: črna redkev, jabolka (raje bolj kisla), surova rdeča pesa, oljčno ali bučno olje, kis in sol.

Razmerje med plodovi naj bo dva dela redkve in po en del jabolk in pese. Dobro oprane sestavine nastrgamo, redkev in peso na drobno, jabolko pa na malo večje rezance, dodamo olje, kis in sol ter premešamo. Kdor ima res težave z olupki, naj plodove pač olupi.

Mešana solata z zeljem in kislimi kumaricami

Sestavine: 1 črna redkev, 2 večji kisli kumarici, nekaj listov svežega zelja, 1 drobna rdeča čebula, 1 JŽ drobnjaka, olje, kis.

Zeljne liste na tanko narežemo, redkev drobno nastrgamo, kumarice in čebulo sesekljamo. V skledi vse sestavine premešamo. Po okusu lahko dodatno začinite še z majonezo ali smetano.

Črna redkev z oljkami

Sestavine: 1 večja redkev, vložene oljke brez pešk, 1 manjša čebula, svež peteršilj, oljčno olje, kis, sol, poper. Za večjo barvitost uporabite črne oljke in rdečo čebulo. Če pa dodate še koničasto rdečo papriko pa dobite še več barve in novo različico solate.

Redkev na drobno nastrgajte, čebulo in peteršilj sesekljajte in na drobno oziroma na tanke trakce narežite rdečo papriko, če jo imate. Sestavine premešajte in servirajte.

Črna redkev

Redkev z bučnim oljem, redkev z oljkami in redkev z zeljem in kislimi kumaricami

Hitra čičerikina enolončnica

Hren kot zdravilo

Hren naš vsakdanji

Kam s hrenom po praznikih