Ta teden boste seveda še jedli velikonočne dobrote, a vendar že z mislijo, kako očistiti telo od preveč beljakovin, maščob in tudi količin. Pri tem vam lahko pomaga rastlina, ki prav zdaj raste tako rekoč pred vašim nosom.
Tisti, ki imate vrtove, gotovo vsako pomlad v času, ko začnete z delom na vrtu, opazite na svojih gredicah tudi dlakavo penušo. Morda ji niste vedeli imena, vendar je ne bo težko prepoznati, saj raste v značilnih drobnih rozetah s pernato deljenimi listi. Sedaj že razvija bele cvetove, iz katerih bodo kasneje nastali plodovi v obliki lusk.
To rastlino povsem neupravičeno imenujete plevel kot še mnoge druge užitne rastline na vašem vrtu.
Dlakava penuša je užitna vsa s cvetovi in kasneje z zelenimi drobnimi plodovi vred, le koreninice odrežite. Njen okus spominja na krešo in je poleg prav tako užitne travniške penuše tudi njena sorodnica.
Najbolje jo je uživati surovo, saj kuhana izgubi svoj značilen okus in gotovo tudi nekaj vitaminov in rudnin.
Njena uporabnost je široka, predvsem pa enostavna.
- Lahko je uporabite v juhah namesto peteršilja
- Sesekljano jo lahko potresete po namazih na kruhu
- Dodate jo k humusu ali drugim namazom, ki jih sestavite sami
- Dodajate jo k smoothijem
- Zamešate v zeliščno maslo ali skuto
- Z njo popestrite vse vrste svežih listnatih solat
- Lahko jo jeste samo v solati z dodanim krompirjem, fižolom ali čičeriko.
Dlakava penuša vsebuje celo paleto koristnih snovi: mnoge vitamine in rudnine, betakaroten in vitamin C in glukozinolate. Zaradi tega ima čistilni učinek na telo in pospešuje prebavo.
Na prejšnji recept: Ajdove klobase in hren – tudi za vegane
Jeste regratove cvetove?
Leave A Comment