Radič, pa seveda tudi regrat in endivija so polni vitaminov in drugih mineralov ter s tem prava zakladnica zdravja. Pa, saj to že sami veste.

Omenjene solatnice v naših krajih jemo predvsem sveže v solati. S primorskega konca pa že nekaj časa prodirajo “na celino” tudi ideje o kuhanem, dušenem in pečenem radiču. Enako pripravljajo tudi regrat in endivijo. V Italiji pa kar mrgoli receptov za pripravo radiča z mesom ali brez njega za sladokusce

Nekateri ljudje ob pripravi solat zavržejo bela rebra radiča ali endivije, kar je škoda iz dveh razlogov: na eni strani zavržejo nekaj, kar koristi človeškemu organizmu, na drugi strani pa zavržejo del svojega prisluženega denarja. Prav te trde dele radiča lahko porabite za toplo jed.

 

Recept za radič

Dušen radič si včasih pripravim, kadar tudi meni pri pripravi solate ostanejo malo trša radičeva rebra, katerih nisem pri volji gristi, čeprav je to za zobe nadvse koristna dejavnost, ali pa nimam pri roki druge zelenjave za pripravo tople zelenjavne jedi.

Naslednji recept je, kakor večina mojih predlogov, hiter in enostaven. Tukaj je kombinacija polnovrednega obroka in učinkovite izrabe časa, katere rezultat je zdrava, predvsem pa okusna jed.

Za eno osebo potrebujemo:

  • rebra enega od rdečih radičev ali cela glava radiča – no, naj ne bo le za okras, vzemite konkretno količino
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje
  • 1 dl paradižnikove omake –domača je najslastnejša
  • peteršilj
  • sol, poper po želji
  • testenine – katerekoli po vašem izboru

Priprava

Pristavimo vodo za testenine. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo ter jo malo popražimo. Nanjo vsujemo na velikost grižljaja nalomljena ali narezana rebra radiča oziroma narezane cele liste radiča. Vse skupaj popražimo in podušimo kake 3 minute. Nato dodamo k radiču še paradižnikovo omako, strt česen, vse skupaj še kako minuto podušimo in odstavimo. Solimo in popramo po potrebi in dodamo peteršilj, če imamo svežega, če ne, pa žličko tistega, ki smo ga poleti shranili v olju in soli v kozarčke.

Medtem so se skuhale testenine, ki jih odcedimo in jim dodamo našo omako iz radiča. In že lahko sedemo k mizi in začnemo uživati. Poleg se prileže seveda še skleda solate.

Če se vam zdi, da je jed premalo kalorična in nasitna, potem potresite po testeninah še žlico zmletih semen in/ali oreškov.

Nekateri ljudje ne znajo brez dodajanja parmezana. V tem primeru vedite, bo jed izgubila svoj primarni okus.

 

Rdeči radič in špageti

Nasvet

Če ste skuhali špagete in jih želite lepo gladko navijati na vilice, potem odcejene špagete premešajte z nekaj žlicami dobrega in surovega oljčnega olja in šele nato dajte nanje pripravljeno omako.

Se bojite odvečnih kalorij?

Res boste z oljem dodali nekaj kalorij in povečali nasitnost. Je pa tudi res, da hladno stiskano oljčno olje doda vašim celicam več koristi kot pa je izgubite z nekaj dodanimi kalorijami. Sicer pa po jedi pospravite mizo, pomijte posodo in napravite 10 počepov, pa bo tistih nekaj neprijetnih kalorij iz dveh žlic oljčnega olja zanesljivo izpuhtelo. Pa še sklepi vam bodo hvaležni.

Vsekakor pa odsvetujem dodajanje olja v vodo, v kateri se kuhajo testenine, saj je to le zapravljanje resursov brez koristi. Razen, da se špageti ne sprimejo. Prekuhano oljčno olje izgubi vse svoje vrednosti in aromo. Kje pa je prehranska in kulinarična korist?

Recept za triet – sladica

Čemu nabirati in sušiti rastline?