Ker smo ravno v obdobju razsajanja »kronskega virusa«, sem se v Kuhariji za enega tokrat bolj posvetila zdravstvenim vidikom tako rekoč magične rastline, ki jo sicer vsi dobro poznamo, a velika večina le zaradi praznika, ki je najbolj znan po kombinaciji šunke in trdo kuhanih jajc in splošnem prenajedanju raznih dobrot.

Ta magična rastlina je hren in upravičeno ji lahko rečemo tako. Zakaj?

Ravno zaradi prazničnega uživanja težko prebavljivih jedi in njihovih kombinacij so že naši davni predniki prepoznali hren kot dragoceno pomoč pri lajšanju oziroma odpravljanju prebavnih težav. Vendar pa to še zdaleč ni njegova edina dobrobit. Naj naštejem nekaj znanih težav, pri katerih je hren naš zdravilec.

  • Težave z dihanjem
  • Zniževanje previsokega krvnega tlaka
  • Boljša prebava
  • Protibakterijsko delovanje
  • Razstrupljanje telesa

Hren vsebuje visoko količino vitamina C in folata. Folat je vitamin skupine B (sintetična oblika se imenuje folna kislina), ki sodeluje pri presnovi beljakovin. Vsebuje minerale kalij, kalcij, magnezij, cink in mangan ter encime in olja, ki v kombinaciji z naštetimi snovmi poskrbijo za naše zdravstvene koristi. Od antioksidantov je zanimiv sinigrin, to je glukozinat posebne vrste antioksidantov, ki preprečuje razrast rakavih celic. Uživanje hrena nasploh lahko zmanjša mutacije zdravih celic, do katerih prihaja zaradi prostih radikalov, to je t.i. celičnih odpadkov, ki jih mora telo stalno odstranjevati.

Ne smemo pa pozabiti, da so mnogi minerali in vitamini zelo občutljivi na vročino in vodotopni, kar pomeni, da se jih med termično obdelavo lahko izgubi tudi do 95%. Dolgotrajno kuhanje ali kuhanje na  visoki vročini bo izničilo učinek folata, prav tako pa tudi vitamina C. Z dolgotrajnim namakanjem zelenjave v vodi in odlivanjem vode od kuhanja pa boste v korito odplaknili še vse vodotopne minerale.

Težave z dihanjem in recept za pomoč

Že res, da se vonj in okus marsikomu zdita preveč intenzivna in se zato hrena izogiba. Kakšna škoda, kajti ravno zaradi tega je hren izjemno učinkovit pri dihalnih težavah zlasti sinusih. Hren lahko razredči sluz in tako olajša dihanje. Ob prehladu je lahko hren prva izbira za pospešitev zdravljenja.

Naravno zdravilo: hren in jabolčni kis – različica za takojšnjo pomoč

Sestavine: korenina svežega hrena, ½ dl vode, 2 veliki žlici jabolčnega kisa, ščepec soli.

Priprava: Korenino olupite in s strgalom nastrgajte. Lahko jo tudi zmeljete v mešalniku, vendar se boste ob strganju hrena že lahko učinkovito nadihali eteričnega olja, ki vam bo sproti pomagalo odmašiti dihala. Vse sestavine premešajte in shranite v steklen kozarec v hladilnik. Kis ima vlogo antioksidanta za hren, da torej le-ta ne oksidira oziroma potemni.

Uživanje: 3x dnevno po 1 žlico.

Na koncu zapisa še kulinarična različica: jabolčni hren

Jabolčni hren

Jabolčni hren je osvežilen, poln vitaminov in nadvse okusen.

Zniževanje krvnega pritiska

Učinek hrena pri zniževanju krvnega pritiska je v njegovi znatni vsebnosti kalija. Pomanjkanje kalija je pogosto krivo za hipertenzijo in druge srčno žilne težave.

Boljša prebava

Fitokemikalije v hrenu spodbujajo k delovanju različne žleze, med drugimi tudi tiste, ki so odgovorne za izločanje prebavnih sokov. Obenem je hren bogat z vlakninami, ki imajo pri izločanju, seveda, zelo pomembno vlogo.

Protibakterijsko delovanje

Iz različnih raziskav izhaja, da je hren naravna zaščita pred škodljivimi bakterijami in drugimi potencialno nevarnimi mikroorganizmi.

Razstrupljanje telesa

Hren je učinkovit diuretik in z urinom se bodo iz telesa izločile mnoge škodljive snovi.

Torej, redno uživanje hrena vam bo okrepilo imunski sistem.

Kulinarično privlačna različica: jabolčni hren

Sestavine: korenina hrena in jabolka v razmerju 1:1, jabolčni kis, voda, žlička sladkorja, sol.

Priprava: hrenovo korenino in jabolka olupimo in nastrgamo. Jabolko olupimo, kadar želimo imeti jed izrazito lepe bele barve, sicer ni potrebe po lupljenju niti jabolk, niti hrena, če slednjega dobro operete in oščetkate. Nastrgana jabolka in hren takoj zalijemo z mešanico vode in jabolčnega kisa, da ne potemni. Razmerje med vodo in kisom je tudi približno 1:1 oziroma po okusu. Dodamo še žličko sladkorja, posolimo in že je nared. V hladilniku in zaprt v stekleni kozarec se lahko obdrži zelo dolgo.

Jabolčni hren prihaja pri nas bolj z dolenjskega konca, a ga poznajo vse naše sosednje države.

Zelo dobro se ga da kombinirati s surovo ali kuhano zelenjavo. Jaz si ga pogosto privoščim nekaj žlic kar brez dodatkov.

Včasih je treba le malo prestopiti okvirje razmišljanja in takoj se odprejo nove možnosti. Naši severni in zahodni sosednje poznajo številne recepture za uporabo hrena v vsakodnevni kuhinji. Tudi pri nas na Koroškem že od nekdaj poznajo, recimo, kruhov hren in opažam, da priljubljenost hrena, zlasti med mlajšimi, počasi narašča.

Do prihodnjič bom pobrskala za zanimivimi recepti pri drugih evropskih narodih in jih prevedla za vas. Do takrat pa dve ekspresni različici: polenta s hrenom in radič s hrenom.

Hren na polenti

Sveže kuhana ali popečena polenta z nastrganim hrenom in čemažem.

Torej, če imate na hladnem kaj kuhane polente, jo narežite na enakomerne rezine in popecite v ponvi. Nanjo pa kar pri mizi nastrgajte sveži hren. In, če k temu pojeste še nekaj listov čemaža … Seveda, enako velja za sveže kuhano polento.

Solata? V bistvu je lahko katerakoli. Začinite jo po svojem okusu in po vrhu nastrgajte hren.

To je to: enostavneje ne bi moglo biti. Za svoje zdravje pa ste poskrbeli kar tako, mimogrede in brez napora.

Radič s hrenom

Radič ali druga listnata zelenjava in sveže nastrgan hren – obilje vitaminov in mineralov

Pomladanske dobrote iz gozda

Hren naš vsakdanji