Irec vkoraka v bar v Dublinu, naroči tri vrčke Guinnesa in sede v zadnji konec sobe. Ko mu jih natakar prinese, naredi iz vsakega kozarca po en požirek in to ponavlja. Ko počasi popije iz vseh treh, naroči novo rundo treh vrčkov piva in zopet pije pivo po požirkih iz vsakega vrčka.

Natakar se mu približa in reče: «Veste, pivo v vrčku izgubi svojo iskrivost potem, ko nekaj časa stoji. Imelo bi boljši okus, če bi vam ga prinašal posamično.

Irec mu pojasni: »Veste, imam dva brata. Eden živi v Ameriki, drugi v Avstraliji in jaz tu v Dublinu. Ko smo zapuščali naš dom, smo si obljubili, da ga bomo vsi trije pili na ta način v spomin na naše skupno pitje piva. In tako jaz naredim požirek najprej za vsakega brata in potem še zase.«
Natakar prizna, da je to res lepa navada. In Irec je pričel redno obiskovati ta bar, vsakokrat je naročal po tri vrčke ter pil pivo na isti način.

Nekega dne pa pride in naroči le dva vrčka. Vsi v baru so to opazili in nastopila je tišina.

Ko je naročil naslednjo rundo dveh piv, mu natakar reče: »Ne bi vas želel motiti v vašem žalovanju, vendar dovolite mi, da vam izrečem iskreno sožalje.«

Irec ga zmedeno pogleda, potem pa se mu obraz razvedri in se prične krohotati. »O, ne, ne! Nobeden ni umrl, oba sta v redu«, pojasni. 

»Le ženi sem moral obljubiti, da bom prenehal piti. Ampak to se mojih bratov ne tiče.«

Prejšnja smešnica: Papiga in čarodej

Naslednja smešnica: Donosen poklic