Suhih gob se marsikdo raje izogne, saj kulinarično niso več tako zanimive, kakor sveže. Večinoma ljudje sušijo jurčke, a so tudi druge vrste gob primerne za sušenje. Najraje pa jih dandanes kar zamrznejo.

Toda, obstaja velika razlika v aromi med posušenimi in zamrznjenimi. Posušene so mnogo bolj aromatične od zamrznjenih, a ostanejo po kuhanju še rahlo žilave. Zamrznjene pa obdržijo teksturo in so uporabne na enak način kot sveže. Toda, izgubijo nekaj arome.

Praviloma suhe gobe predhodno namakamo in jih potem največkrat uporabimo za gobovo juho. Nekateri ljudje vodo od namakanja odlijejo in s tem zavržejo tudi dobršen del arome. Zakaj naj bi bilo to dobro? Do danes še nisem dobila zadovoljivega odgovora na to vprašanje.

Kako uporabiti posušene gobe, da bodo tudi kulinarično zanimive

Obstaja trik, kako iz suhih gob vendarle ustvariti kulinarično zanimivo jed.

Posušene gobe zmeljemo in sedaj se nam odpre več možnosti. Mlete so uporabne:

 • Kot aromatična osnova za gobovo kremno juho
 • Kot posip na rižoto s šampinjoni ali drugimi gojenimi gobami
 • Kot osnovna aroma za gobovo rižoto, v kateri uporabimo gojene gobe

Gobova kremna juha

Sestavine

 • zelenjava, ki jo običajno uporabljate za kuhanje gobove juhe (čebula, česen, krompir, korenček, zelena, peteršilj, majaron oz. začimbe po izbiri.
 • po 1 žlička mletih posušenih gob na osebo

Postopek

Prepražite čebulo in dodajte ostalo zelenjavo. Posipajte z gobami v prahu, premešajte in zalijte z vodo. Kuhajte in na koncu dodajte še sveži peteršilj.

Lahko pa juhi dodate tudi gojene gobe. Najboljši kulinarični učinek dosežete, če narezane gobe na hitro prepražite in jih tik pred postrežbo vložite v juho brez nadaljnjega kuhanja.

Uporaba suhih gob

Posušene gobe in zmlete v prah so zelo priročna začimba.

Posip za gobje jedi

Če ste naredili rižoto iz gojenih gob ali krompirjevo jed z gobami, lahko pri mizi okrepite aromo jedi z gobami v prahu.

Da so ravno posušeni jurčki od vseh suhih gob najbolj aromatični, to veste, kajne. Toda tudi suhe dežnikarice niso od muh, niti posušeni ježki.

Pa še to: ne le, da boste z gobjim posipom okrepili aromo jedi, ampak ji boste dodali še prehransko vrednost, ki jo imajo gobe.vs

Ne pozabite, da gobe ne veljajo za začimbo brez razloga. Ne eni strani je to zaradi težje prebavljivosti večjih količin gob, na drugi strani pa ne smemo pozabiti tudi na vsebnost težkih kovin.

Rezultat sušenja gob je manj kot 10% teže svežih gob in suhe gobe so krepak koncentrat. Zato velja zmernost v količinah.

Uporaba posušenih gob

Sušimo lahko tudi druge vrste gob, ne le jurčkov. Na sliki dežnikarice.

Rižota s šampinjoni in posipom iz jurčkov

Sestavine

 • riž ali ajdova kaša
 • sveži šampinjoni
 • suhi zmleti jurčki (1 žlička na osebo)
 • čebula,
 • česen, peteršilj
 • majaron ali timijan

Postopek

Na maščobi zarumenite čebulo in dodajte oprano kašo ali riž. Posipajte z gobjim prahom, dodajte majaron ali timijan, premešajte, zalijte z ustrezno količino vode in posolite.

Ko je rižota že skoraj kuhana, medtem v drugi ponvi na hitro popražite narezane šampinjone. Dodajte sesekljan česen, da zadiši in gobe takoj dodajte kuhani rižoti. Vse skupaj še enkrat premešajte in odstavite. Lahko pustite nekaj minut počivati, da se okusi povežejo. Dodajte še sveži peteršilj in postrezite.

Postopek, ko gobe posebej na hitro prepražite in vložite v jed brez nadaljnjega kuhanja, ohrani aromo gob, tekstura jedi pa je zelo prijetna na oko in brbončice.

Z mletimi posušenimi gobami lahko izdatno okrepimo aromo jedi, za katere smo uporabili zamrznjene ali gojene gobe.

Lazanja z jačevci in paradižnikom