V Majareni je to že letošnji tretji prispevek o uporabnosti hrena v kulinariki. Danes si bomo ogledali nekaj jedi s hrenom, ki jih pripravljajo Francozi, Britanci, Italijani in Španci.

Preden pogledamo recepte, bo morda za marsikoga zanimivo izvedeti, kako hren poimenujejo v nekaterih evropskih jezikih.

Znanstveno ime za hren je Armoracia rusticana (tudi A. lapathifolia) in spada v družino križnic (Brassicaceae), katere člani so tudi, kapusnice (zelje & co.), gorčica in redkve. Znanstveno ime za redkev je Raphanus sativus.

Romansko in germansko govorečim je bolj pri srcu poimenovanje »redkev«. Tako pravijo Francozi raifort, Angleži Horse radish – konjska redkev, Nemci Meerrettich – morska redkev, Italijani rafano in Španci rabano picante – pikantna redkev.

Medtem, ko slovanski jeziki uporabljamo besedo hren: Čehi křen, Rusi хрен, Slovaki chren, Hrvati hren, Srbi хрен, Makedonci рен in Poljaki chrzan. Zanimivi so Avstrijci in Italijani, ki tudi poznajo cren, kar je najbrž posledica sobivanja z nami v nekdani skupni državi Austro-ogrski. Italijani poleg hrena poznajo še izraz barbaforte, kar bi dobesedno lahko prevedli v »močna brada«.

V recepture sem zapisala tudi veganske alternative k izdelkom živalskega izvora in izpustila nekatere industrijske pripravke, katerih uporaba se mi zdi sporna ali pa jih pri nas ni dobiti. Sama sem namreč pristašinja naravne in ustvarjalne kuhinje. Vsaka sprememba malo spremeni okus jedi, ampak nič ne dé. Niti dva kuharja iz istih sestavin ne bosta skuhala identične jedi. Torej pojdimo veselo eksperimentirat!

Z angleških spletnih strani sem izbrskala naslednji dve ideji:

Krompirjeva solata z mladim stročjim grahom in hrenovo omako

Sestavine

  • krompir
  • 1 skodelica (kisle ali rastlinske) smetane
  • Sok ene limone ali kis
  • 1-2 JŽ nastrganega hrena (lahko tudi jabolčni hren)
  • pest ali dve mladega stročja graha
  • 1-2 JŽ grobo nasekljanega kopra
  • sol, poper po želji

Postopek

Krompir skuhamo, olupimo in narežemo v skledo. Dodamo surove nežne stroke graha. Če pa stročje ni več povsem nežno, ga za nekaj minut soparimo in nato dodamo krompirju.

Posebej zmešamo kislo smetano, limono ali kis ter hren in z mešanico prelijemo krompir z grahom. Rahlo premešamo, začinimo s soljo in poprom ter potresemo s svežim nasekljanim koprom.

Pečen krompir s hrenovim nadevom  (naslovna slika)

Sestavine

  • po 2-3 enakomerne in srednje velike krompirje na osebo
  • 2-3 JŽ sveže nastrganega hrena
  • skuta ali katerakoli vrsta svežega ali veganskega sira
  • smetana
  • sol, poper

Postopek

Krompir dobro oščetkamo in operemo ter celega skoraj do konca skuhamo ali spečemo v pečici na peki papirju. Nato ga prerežemo vzdolžno na pol, da dobimo nekakšne čolničke. Izdolbemo sredico tako, da ostane 3-5 mm oboda.

To sredico zmešamo s skuto ali sirom, smetano in hrenom, soljo in poprom ter z maso napolnimo čolničke. Naložimo v pekač in za 20 minut postavimo v pečico, ogreto na cca 180˚, da malo zarumeni. Postrežemo s svežo solato.

Francozi so me prepričali z naslednjima receptoma:

Čičerika in hren

S čičerikino solato s hrenom  lahko na pikniku napolnimo kar solatne liste ali šampinjone.

Čičerikina solata s hrenom

Sestavine:

  • kuhana čičerika (1 lonček ali konzerva)
  • kisla ali rastlinska smetana
  • 1-2 žlici paradižnikove omake ali 1 čž koncentrata
  • limonin sok
  • ščepec ali dva mlete sladke paprike
  • 1 jž konjaka
  • 1 žlica naribanega hrena
  • Za serviranje v obliki grižljajčkov listi rdečega radiča, lahko pa tudi vitlof ali večji čemaževi listi ali šampinjoni
  • sol in poper
  • nekaj vejic peteršilja

Postopek

V skledi vse sestavine lepo premešamo in vsebino naložimo na liste. Lahko pa ponudimo na enak način kot ponujamo francosko solato. Solato potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Če boste solato naložili v sveže šampinjone, lahko le-te predhodno za nekaj minut marinirate v limoninem soku ali v jabolčnem oziroma balzamičnem kisu.

Pita s hrenom in papriko

Sestavine

  • listnato testo
  • 2-3 žlice sveže nastrganega hrena
  • 2 mesnati papriki ali po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko
  • 1-2 dl smetane (rastlinske, sladke ali kisle po okusu)
  • 200 g skute (siroljubci se lahko odločijo za kozji sir)
  • 1 jž azijskega kumina v prahu (po videzu semen je podoben naši kumini, po okusu pa ne)
  • Jž mlete sladke ali ostre paprike
  • 1 jž ingverja v prahu
  • sesekljan drobnjak
  • timijan
  • sol

Postopek

Listnato testo razvaljajte in/ali ga razgrnite na peki papir v pekač. Testo na nekaj mestih prebodite z vilicami. Po vsej površini razporedite nastrgan hren. Zatem po testu dekoeratiovno razporedite očiščeno in na trakove narezano papriko in potresite s timijanom.

V skledi posebej zmešajte smetano, jajce, če ste se zanj odločili, skuto ali sir, kumin, mleto rdečo papriko, ingver in timijan in z omako prelijte testo.

Pečico predhodno ogrejte na 180˚in pecite 40 minut.

Pečeno pito posujte s sveže narezanim drobnjakom in postrezite skupaj s svežo solato.

Pita s papriko in hrenom

Sama nisem imela na zalogi niti kumina, niti svežega drobnjaka, a je bila pita kljub vsemu izjemno okusna. Res pa sem samoiniciativno in po navdihu iz predhodnega recepta dodala v maso konjak …

Italijani so tudi sicer znani ljubitelji vrtne, predvsem pa divje rastoče zelenjave v vsakodnevni kuhinji in imajo množico receptur. Danes je tu

 Hladna hrenova omaka za šparglje ali drugo zelenjavo

Sestavine

  • 60 g sveže nastrganega hrena
  • 1 bio limona
  • 1 lonček kuhinjske smetane (sladke)
  • Sol, poper

Postopek

Nastrgajte limonino lupino. Nato stisnite v kuhinjski mešalnik sok limone in na drobno nastrgajte hren. Zatem zmiksajte, da dobite gladko maso. Dodajte smetano in še 10 sekund mešajte. Potem prelijte omako v servirno posodo, dodajte nastrgano limonino lupino ter sol in poper.

Šparglje ali drugo zelenjavo soparite, specite ali pripravite po kakem drugem vašem receptu in postrezite skupaj s hrenovo omako.

V Španiji pa si vsaj občasno privoščijo

Hren, marininan v sojini omaki

Za ta sila preprost recept potrebujemo:

  • Korenino hrena
  • Sojino omako, svetlo ali temno

Hren s strgalom ali nožem nastrgamo na rezance in jih zložimo v steklen kozarec. Zalijemo s sojino omako, da je hren pokrit, a ne plava. Kozarec zapremo in postavimo v hladilnik in pustimo, da se marinira od 10 dni do 3 tedne. Po treh tednih bo hren zmehčan in okus hrena in omake bo uravnotežen.

Hren v marinadi

Hren v sojini marinadi z rižem

Kulinarična uporaba

Marinirani hren je izvrsten dodatek belemu rižu, soparjeni zelenjavi ali zelenjavi na žaru.

Uporaben je v raznih tipih omak v kombinacijah s sezamom, majonezo, oljčnim oljem, limoninim sokom, za rižev kis in druge.

Sama sem skuhala riž in ga začinila s hrenom, ki sem ga 2 tedna marinirala v sojini omaki. Res je bil hren mehek, nič več pekoč in dejansko sta se okusa hrena in sojine omake lepo povezala med seboj. Jed ji bila izvrstna (na sliki). Očaralo me je dejstvo, da je priprava tako preprosta, kulinarični učinek pa izjemen. In ob tem se niso izgubile hranilne snovi.

Za večjo pikantnost bom naslednjič posula še malo sveže nastrganega hrena.

Za konec še moj recept.

Morda sploh ni moj, saj se ne spomnim, od kod sem dobila idejo za to osvežilno solato, ampak hitro me navduši vse, kar je presno, naravno in bogato z vitamini in drugimi koristnimi snovmi za moje celice.

Osvežilna presna solata z rdečo peso, jabolki in hrenom

Sestavine

  • gomolj rdeče pese
  • 1 jabolko (velikosti gomolja pese)
  • 1 jž sveže nastrganega hrena
  • Jabolčni kis
  • Malo vode
  • Žlička sladkorja
  • Ščepec soli
  • Oljčno olje po želji
Solata z rdečo peso

Osvežilna solata z rdečo peso, jabolkom in hrenom

Postopek

Surovo rdečo peso dobro oščetkamo in operemo, tako je ni treba lupiti. Nato jo nastrgamo v skledo in dodamo še jabolko, ki smo ga prav tako nastrgali z lupino vred. Posujemo s svežim hrenom, zalijemo z nekaj kisa in vode ter dodamo sol in poper in premešamo. Postavimo vsaj za eno uro v hladilnik, da se okusi malo povežejo.

Lahko pa uporabimo hren v kisu ali jabolčni hren, ki smo si ga pripravili za zalogo čez poletje, ko nimamo na voljo svežega hrena. Ta solata se bo namreč še kako prilegla prav v vročih poletnih dneh.

Seveda lahko uporabimo tudi kuhano peso, a surova ponuja še več vitaminov.

Pred serviranjem jo lahko zabelimo s kakovostnim oljčnim oljem ali pa vmešamo vanjo rastlinsko ali kislo smetano, jogurt ali kislo mleko. Stvar okusa ali trenutnega navdiha!

Za konec te serije zapisov o hrenu in, ker smo še ravno sredi aprila, to je zadnjega meseca, ko lahko v tej sezoni izkopavamo hren, vam priporočam, da si ga nastrgate in naredite zalogo za čez poletje po receptu za jabolčni hren.

Hren

Čeprav je izkopan v aprilu, je že začel rasti in ga je težko strgati.

Zakaj ni primerno izkopavati hrena čez poletje? Zato, ker takrat raste. Njegova aroma je v času rasti šibka, kar bi bilo marsikomu sicer všeč. Vendar pa sta dva razloga, zaradi katerih ne uporabljamo poletnih korenin: eden je ta, da korenina vsebuje veliko vode oziroma deluje puhlo in se je ne da strgati, drugi razlog pa je, da rastlina v času rasti razporeja svoje hranilne snovi tudi v liste in v cvet. Počakajmo torej na mesece s črko R, ko nam bo korenina lahko ponudila svoje obilje koristnih hranilnih snovi.

Več receptov s hrenom