Deževalo je zadnje dni ravno prav, da se sedaj gobam dežnikaricam, ali marelam po domače, skorajda ne da izogniti. In znajo priti celo same na dom. Vsaj meni so se pojavile kar na pragu v papirnati vreči – s pomočjo dobre prijateljice, se ve.

Danes so tu tri ideje, kako jih uporabiti.

O priljubljenih paniranih in ocvrtih ne bom govorila. Prvič zato, ker je to splošno znan recept, drugič pa zato, ker me moti, da lahko en paniran klobuk orjaške dežnikarice popije tudi do četrt litra olja. Kajti ne zdi se mi, da bi četrt litra pregretega olja lahko koristilo mojemu želodcu, niti ostalim udeležencem mojega organizma. Znano je tudi, da na urgenci vsaj tolikokrat kot pri zastrupitvah s »pravimi« strupenimi gobami, pomagajo ljudem, ki so se prenajedli »nedolžnih« paniranih ocvrtih marel.

Je pa priljubljenost tega recepta zagotovo pripisati dejstvu, da so te gobe pravzaprav same po sebi precej puste. Imajo sicer nekaj arome, vendar pa je njihovo meso lahko hitro presuho in pravzaprav nimajo lastnega »telesa« kot ga imajo druge vrste gob. Zatorej sem v današnje zelo enostavne recepte poleg dežnikaric vključila še jajčevce in bučke.

Torej, kako porabiti gobe dežnikarice, ne da bi jih panirali in cvrli?

Omaka z marelami in bučkami

Sestavine: dežnikarice, bučke, čebula, česen, peteršilj, poper, sol. Razmerje med gobami in bučkami je lahko približno pol-pol, odvisno pač, koliko enih ali drugih imate na voljo.

Polovico bučk narežite na kocke, polovico pa na tanke rezine.

Na maščobi zarumenite čebulo in dodajte na kocke narezano bučko. Pokrito dušite in, ko se bučke zmehčajo, jih pretlačite ter začasno preložite v drugo posodo. V isto ponev dajte spet malo maščobe, recimo oljčnega olja, dodajte na tanke rezine narezane bučke in jih popecite. Zatem dodajte še gobe in vse skupaj nekaj minut popražite. Dodajte še stisnjen česen, poper in sol in premešajte. Sedaj vmešajte še pretlačeni del bučk. Če se vam vsa zadeva zdi presuha in ni preveč podobna omaki, potem prilijte še malo vode. Potresite sveže sesekljan peteršilj in jed je nared.

Poleg se priležeta pire krompir ali polenta. No, nekateri pa bodo omaki zagotovo dodali še smetano. Kar!

Ista zadeva deluje tudi z drugimi vrstami gob, tudi z gojenimi, seveda.

Priprava jedi in kuhanje je res ustvarjalno početje in človek si lahko recepte izmišljuje v nedogled.

Gobov namaz

Gobov namaz lahko hranite 3 do 4 dni v hladilniku

Namaz iz dežnikaric in jajčevcev

Sestavine: jajčevci (melancane), dežnikarice, čebula – opcijsko, česen, poper, sol, peteršilj – vidite, praktično iste sestavine kot pri prejšnjem receptu. Jajčevci so manj vodeni od bučk, zato so primernejši za namaz.

Jajčevce sedaj, ko gre sezona h kraju in dobivajo tršo lupino, olupimo. Narežemo jih na približno pol centimetra debele rezine, posolimo in pustimo nekaj časa stati, da izpustijo vodo, ni pa to nujno. Zatem jih popečemo na maščobi ali na žaru. Tudi dežnikarice popečemo. Če smo se odločili za čebulo, jih popečemo na sesekljani čebuli. Vse skupaj pustimo, da se ohladi. Nato damo jajčevce in gobe v mešalnik. Dodamo stisnjen česen, poper in peteršilj. Zmiksamo in solimo po okusu. Maso zložimo v steklen kozarec in v hladilniku hranimo 3 do 4 dni, morda tudi več.

Namaz se prileže na kakršenkoli kruh, še bolj pa tekne, če je kruhek popečen. Nekdo bo pa namazal še maslo, recimo.

Šopek dežnikaric

Šopek gob dežnikaric

Posušene dežnikarice

To ni ravno »big deal«, je pa rešitev, kam z viškom gob. Dostikrat prinesemo domov marele, ki so že rahlo suhe po robovih. Te je najbolje natrgati na kosce in jih posušiti. V tem jesenskem času si boste pomagali kar s pečico, ogreto na največ 50 stopinj.

Ko so gobe tako suhe, da zašuštijo, jih lepo zmiksajte v mešalniku in shranite na suhem.

Uporaba suhih mletih gob?

Ko se boste odločili skuhati gobovo juho, recimo iz gojenih šampinjonov, lahko s tem gobjim praškom obogatite aromo juhe.

To je to! Dober tek!

Portulak ali navadni tolščak v kuhinji
Pomladanske dobrote iz gozda