Konoplja je ena od najbolj vsestranskih rastlin na planetu.
Uporablja se v prehrani, za zdravljenje ljudi in živali, njena industrijska raba pa obsega vse od izdelave tekstila, papirja, vrvi, izolacij in olj.
Ljudje so odkrili konopljo nekje med 15.000 – 5.000 let pred našim štetjem. Vse do 20. stoletja so jo množično uporabljali po vsem svetu. Potem pa ne več.
Kaj se je zgodilo?
»Tehnološki napredek« – vera v umetne materiale – jo je povsem izpodrinil. Toda ne le to: nenasitnost kapitala in finančni interesi farmacevtske industrije so uspeli doseči, da so države prepovedale uporabo in gojenje konoplje in jo inkriminirale. Inkriminirana je do te mere, da še danes mnogo ljudi dojema konopljo kot nekaj, kar te »napravi norega«, vodi v odvisnost od drog in je zato nevarna. Seveda je tak odnos do te čudovite rastline posledica propagande 20.stoletja, ki si je izbrala konopljo za tarčo zaradi psihoaktivne snovi (THC) v indijski vrsti konoplje in za svoje namene inkriminirala rastlino in ljudi, ki so jo pridelovali ali uporabljali za zdravljenje. Od leta 2014 je v Sloveniji zakonsko omogočena uporaba učinkovin iz konoplje v medicinske namene.
Vrste konoplje
Poznamo tri vrste konoplje: navadna ali industrijska (Cannabis sativa), indijska, poznana kot marihuana (Cannabis indica) in Cannabis ruderalis.
Konoplja vsebuje skupino substanc, ki se imenuje kanabinoidi in igrajo tako pomembno vlogo v človeškem organizmu, da so zaradi tega uporabni za zdravljenje. Znani so njeni izjemni učinki zoper bolečine in krče, za mišično relaksacijo in pri zdravljenju težkih bolezni.
Ima zelo visoko vsebnost celuloze, zato je pomembna njena industrijska raba. Videla sem seznam 50 izjemno koristnih izdelkov iz konoplje, a sem ga, na žalost, izgubila. Toda, spomnim se tega, da konoplja v dveh ali treh letih celo revitalizira od pesticidov in drugih kmetijskih strupov degradirano kmetijsko površino. Seveda konoplja, ki je zrasla na taki njivi, za prehrano in zdravila ni primerna.
Zdravilne učinke konoplje, pripravke iz nje, nasvete o uporabi le-teh in sploh vse, kar je treba vedeti o konoplji (tudi zakonodajne podrobnosti), poglobljeno raziskuje in o tem izčrpno piše Matej Uršič na svoji spletni strani Konoplja zdravi. Na tej strani najdete tudi izjemno uporabne vodiče o (pravilni) uporabi konopljinih kapljic in olj za zdravljenje ljudi in tudi vaših hišnih ljubljenčkov.
Konoplja raste zelo hitro in zraste od 0,5 do 6 metrov v višino. Včasih so otrokom, ki so hitro rasli, rekli da rastejo kot konoplja.
Ima tudi pomembno prehransko vrednost, saj dobijo naše celice od snovi v njej koristna dopolnila za svoje normalno delovanje.
Na kratko o uporabi konoplje v prehrani.
Najbolj so nam znani: konopljin čaj, semena, kalčki, moka, konopljino olje in konopljine beljakovine.
Konopljin čaj naredimo iz posušenih listov industrijske konoplje. Čaj ima prijeten in nežen okus ter pomirja. Suhe konopljine liste prelijete z vrelo vodo in pustite stati 8 minut. Zelo dober je z limono in medom. Če listke pustite predolgo v vodi, bo lahko čaj dobil premočan in trpek okus.
Konopljina semena
Konopljina semena so bogat vir lahko prebavljivih beljakovin.
Recept za namaz s konopljinimi semeni
Potrebujete: 1 avokado, 1 zvrhano žlico konopljinih semen, 1 žlico konopljinega ali drugega hladno stiskanega olja po okusu, malo soli, drobnjak ali drugo podobno zelišče odvisno od letnega časa in okusa (mlada čebula, čemaž, listnati česen, česnov strok …)
Vse sestavine date v mešalnik iz zmešate v gladek namaz. Količino olja prilagajate teksturi, ki jo želite doseči.
Konopljina moka
Konopljina semena lahko zmeljemo v moko. Konopljina moka ne vsebuje glutena.
Konopljina moka je uporabna za vse vrste močnatih izdelkov od kruha, palačink, peciva in slaščic. V receptih jo dodajajo približno v 20 – 25% deležu v celotni količini moke. Predvidevam, da bolj zaradi njene cene, saj marsikdo priporoča čim večji delež konopljine moke v jedi.
Konopljino moko pridobivajo sicer iz konopljine pogače, ki je stranski produkt pri hladnem stiskanju konopljinih semen za olje. Konopljina pogača pa je tudi izjemen vir beljakovin, zato iz nje pripravljajo konopljine beljakovine kot prehranski dodatek.
Konopljino olje
Pridobiva se s hladnim stiskanjem konopljinih semen. Je zelenkaste barve, z okusom po oreških. Konopljino olje za cvrtje ni primerno in tudi za peko pri visokih temperaturah ne. Ima nizko smodišče, že pri 165°C. Oljčno olje na primer, ga ima šele pri okoli 200°C. Od stopnje smodišča (vroče olje se začne kaditi) dalje se razvijejo rakotvorne snovi.
Pravzaprav je vsa hladno stiskana olja najbolje uporabljati v presnih jedeh ali jih dodajati na termično obdelano hrano na koncu ob serviranju.
Toliko čisto na kratko o konoplji v prehrani.
Nekaj zanimivosti o konoplji
Za nas danes so to zanimivosti, a bil je čas, ko so konopljo visoko cenili in planet še ni bil preplavljen s plastiko in drugimi škodljivimi umetnimi materiali:
- Do leta 1880 so bili vsi šolski učbeniki narejeni iz konoplje. Dokler niso izumili stroja za odstranjevanje semen iz bombaža (1820) pa je tudi 80% tekstila narejenega iz konoplje.
- Konoplja je bila tako pomembna in cenjena, da so v letih med 1631 in 1800 v ZDA povsem legalno plačevali davke kar s konopljo. Povrh vsega pa je bilo v 17. in 18. stoletju nepridelovanje konoplje zakonsko sankcionirano, v državi Virginija pa nasprotnikom gojenja konoplje celo zagrožena zaporna kazen.
- do 20. stoletja je bila konoplja največji pridelek v številnih zveznih državah ZDA.
- Leta 1916 so ameriške oblasti predvidevale, da bo do leta 1940 ves papir prihajal iz konoplje ter da ne bo potrebno posekati nobenega drevesa več. Študije so kazale, da bi 1 hektar konoplje ustrezal 4,1 hektarju dreves.
- Nekaj zgodovinsko pomembnih oseb, znanih po uporabi marihuane: George Washington, Victor Hugo, Abraham Lincoln.
- V novem obdobju pa so znani uživalci marihuane (seveda ne edini): Barack Obama, Michael Phelps (ameriški plavalec in prejemnik 8 zlatih medalj na olimpijskih igrah 2008), in člani skupine The Beatles.
Leave A Comment