Lazanja ali pasticcio, kot pravijo tej jedi naši sosedje Italijani, je izjemno okusna jed, če jo okusno tudi naredimo. Priprava je kar zahtevna saj opravljamo več postopkov sočasno. In tudi veliko časa vzame. Ima pa ta jed to prednost, da jo lahko pripravimo že dan prej in tako na dan, ko morda dobimo goste, z njo nimamo praktično nobenega dela več. Le spečemo jo še in pustimo 1 uro počivati.

Seveda lahko to jed pripraviš povsem drugače kot je tukaj navedeno in tudi sestavine so lahko najrazličnejše. Tudi ni nujno, da jed kar naprej počiva. Toda, »spočita« je mnogo okusnejša.

Kajti, dober recept je pač dober recept ?.

Priprava po tem receptu ti bo vzela kar uro in pol časa. Toda, kot rečeno, lahko jo pripraviš že en dan prej, pokriješ s folijo, da se ne izsušuje in daš na hladno.

Ker je postopek za začetnika dokaj zahteven, sem recept razdelila na 8 zaporednih korakov. Predlagam tudi, da si pult sproti pospravljaš tako, da lahko v miru opravljaš vsak naslednji postopek.

Recept je za 4 osebe in sestavine tukaj so zgolj rastlinske. Potrebuješ pravokoten pekač dimenzij cca 27 x 20cm. V tak pekač daš po 3 liste testenin za vsako plast.

Sestavine
 • 15 listov testenin za lazanjo (po 3 kose na plast)

Za paradižnikovo omako:

 • 1 l domačega kuhanega in nepasiranega paradižnika ali 3 konzerve pelatov
 • 1 velika čebula
 • 2-4 stroke česna
 • 1-2 žlički bazilike v olju
 • Za malo pikantnosti feferon ali čili
 • Sol, poper

Za plast z jajčevci

 • 2 srednje velika jajčevca ( melancani)
 • Olje za peko

Za bešamel omako:

 • 125 g margarine ali kokosove maščobe
 • 2 veliki žlici moke
 • ½ litra sojinega ali ovsenega mleka
 • nekaj ščepcev muškatnega oreška v prahu
 • sol

Za posip med plastmi

 • 4-5 žlic mešanih mletih semen in/ali oreškov. V tretjinskih delih lahko uporabiš npr: sončnična in lanena semena in arašide. Možne so najrazličnejše kombinacije glede na razpoložljivost in okus.
Postopek
 1. Korak – jajčevci

Nareži jajčevce na 3-5 mm kolobarje ali kose. Posoli jih in premešaj ter pusti stati vsaj ½ ure. Medtem se lotiš paradižnikove omake.

 1. Korak – paradižnikova omaka

Prepraži čebulo, dodaj česen in čili, malo popraži še to in zatem dodaj paradižnik. Omako kuhaj 15-20 minut, posoli, dodaj baziliko in poper, premešaj ter jo postavi na hladno.

 1. Korak – ponovno so na vrsti jajčevci.

Rezine lepo zloži in jih z rokami ožemi, da bodo spustili kar največ vode. To je pomembno zato, da bodo pri pečenju popili manj olja. Nato jih v ponvi ali na plošči žara speci. Daj jih hladit. Ko so hladni, jih razkosaj na četrtine zaradi olupka.

 1. Korak – testenine

V večjem loncu zavri vodo, dodaj sol in posamično spuščaj liste v vrelo vodo. Vrejo naj kakih 5 minut. Medtem jih tudi malo premešaj in ločuj, kjer se skušajo sprijemati. Nato jih odcedi in toliko ohladi, da jih lahko z rokami ločiš in zložiš na pladenj, kjer jih imaš lepo poravnane pri roki potem, ko zlagaš lazanjo.

Pripravi si pekač, ga naolji in vanj lahko zložiš že prve 3 liste testenin.

 1. Semena in oreški

V mlinčku za kavo ali mešalniku zmelješ semena in/ali oreščke.

 1. Bešamel omaka.

V višjo ponev daj maščobo in naj se na blagem ognju lepo razpusti. Sedaj dodaš 2 žlici moke in stalno mešaš, da se ne bodo delale grudice. Mešaš lahko s kuhalnico ali metlico. Počasi dolivaš hladno mleko in neprestano mešaš. Omaka se bo počasi zgoščala podobno kot puding. Če se ti zdi omaka pregosta, dodajaj mleko. Po 10 -15 minutah rahlega kuhanja bo bešamel ravno pravšnji. Odstaviš z ognja, soliš in vanj nastrgaš še muškatni orešek.

 1. Zlaganje lazanje

V naoljen pekač položiš prve tri liste. Nanje razporediš 1 zajemalko bešamela in potreseš z 1 veliko žlico mešanih mletih semen. Na to naložiš polovično količino pečenih jajčevcev.

Pokriješ z novo plastjo testenin in nanjo naložiš polovico paradižnikove omake. Nato ponoviš še plast z bešamelom (polovico ga prihrani za vrhnjo plast), mletimi semeni in preostankom jajčevcev.

Sledi spet plast s paradižnikovo omako. Pokriješ jo z zadnjimi 3 listi. Po vrhu naliješ še preostali bešamel in potreseš z mletimi semeni.

 1. Pečenje

Preden daš v pečico, naj sestavljena lazanja vsaj kako uro počiva, da se okusi prepojijo in plasti nekoliko posedejo. Zatem daš v ogreto pečico na 200 stopinj in pečeš 1 uro. Ko pečico izključiš, pustiš lazanjo počivati na toplem še nadaljnjo uro.

Glede na dejstvo, da so vse sestavine že kuhane, bi zadoščalo, da bi jo pekli le kake pol ure. Toda, všeč nam je zlatorjava barva, zato pač ustrezno podaljšamo ta čas. No, pozna pa se tudi na okusu. Zato naj po pečenju jed še kako uro počiva na toplem, preden jo postrežemo.

Zmleta semena lahko uporabimo tudi za posip po testeninah na krožniku.

Dober tek!

Prispevek o konoplji