Zdaj je pravi čas za pripravo lastne mešanice čaja, s katero boste lahko očarali prijatelje ali pa osebo, na katero želite narediti še prav poseben vtis.  Zaradi dišečih sestavin, barvitosti in prijetne nežne arome ga imenujmo kar Ljubezenski čaj.

Sestavimo ga iz: bezga, vrtnice, lipe, materine dušice ali timijana in poprove mete.

Tisti, ki učinkovine teh rastlin poznate in se na čaje tudi sicer dobro spoznate, vam ni treba brati dalje, saj vam je že vse jasno. Za vse ostale pa je v nadaljevanju nekaj zanimivih in koristnih podatkov.

Z nabiranjem bezgovih in lipovih cvetov morate letos že kar pohiteti medtem, ko bodo ostale rastline na voljo vse do jeseni. Če pa boste kljub vsemu katero od rastlin zamudili, ali pa sploh ne boste sami nabirali, nič hudega. Še vedno si lahko pomagate z nakupom posameznih posušenih sestavin na tržnici ali pa napaberkujete pri prijateljih in znancih, ki vam bodo radi odstopili po par ščepcev sestavin.

Seveda pa vsaka od naštetih rastlin že sama zase daje odličen napitek, poleti hladen, pozimi pa topel. In prav vsaka rastlina vsebuje tudi čudovite snovi, koristne za zdravje in boljše počutje ter je nadvse uporabna v kuhinji. Iz vseh naštetih si lahko pripravimo tudi okusne jedi in ne le čaja.

Pa poglejmo na kratko, zakaj so tako koristne.

Bezeg

Čaj iz bezgovih cvetov vzpodbuja delovanje znojnic ter tako posledično vpliva na pospešeno odvajanje strupenih snovi iz telesa. Pomaga pri kašlju, prehladu in astmi, saj utrjuje sluznico in s tem se krepi odpornost proti okužbam. Cvetove lahko pomočene v testo za palačinke ocvremo, iz zrelih bezgovih jagod pa skuhamo marmelado.

Sušenje cvetov vrtnice

Za prehrano in sušenje so primerne vse vrste domačih dišečih vrtnic

Vrtnice

Primerne so vse dišeče sorte vrtnic, ki rastejo doma in jih ne tretirate s kemikalijami. Lahko sušite cvetne popke in cvetne liste.

Snovi v vrtničnih cvetovih so znane po svojem zdravilnem delovanju. Delujejo pomirjevalno in veljajo za enega najboljših terapevtov za kožo, saj ji pomagajo uravnavati vlago. Rešujejo celo vrsto zdravstvenih težav kot zasluzenost dihal in bolezni grla, prav tako pa naj bi pomagale pri belem toku ali večjih izgubah krvi in bile koristne pri krepitvi srca, jeter, živčevja in prebavil.

Seveda so cvetovi vrtnice užitni in lahko jih potresete po solati, še zlasti, če se boste lotili kake bolj posebne solate, recimo take s kombinacijo jabolka. Kandirani pa so nadvse elegantna sladica.

Lipa

Lipov čaj blaži krče, pospešuje potenje, pomaga pri vnetih dlesnih in pomirja. Čisti kri in pospešuje krvni obtok. Mlade lipove liste lahko prav tako pripravimo v solati. In sedeti v lipovi senci v dobri družbi je čudovito.

Materina dušica ali timijan

Timijan ali materina dušica je skupno ime za razne vrste samoraslega timijana. Tistemu, ki raste na naših vrtovih, praviloma rečemo timijan, vrstam v naravi pa materina dušica.

Čaj iz materine dušice spodbuja izločanje sluzi, blaži krče gladkih mišic, to je mišic v stenah notranjih organov.

V kulinariki je nepogrešljiva sestavina mnogih jedi, v naravni kozmetiki pa je dobrodošel kot deodorant, zobna pasta in tonik in pomaga do lepih las.

Poprova meta

Poprova meta je že od nekdaj znana kot začimba in zdravilo. Vpliva na prebavo, odpravlja vetrove, pomaga olajšati živčnost in glavobol ter omogoča mirnejši spanec.

Kdaj je najprimernejši čas za nabiranje?

Nabiramo jih v času njihovega cvetenja v suhem vremenu in najbolje malo pred poldnevom, ko jih sonce že dodobra razgreje in razvijejo največ eteričnih olj in takrat tudi najbolj dišijo.

Bezeg lahko sušimo v manjših količinah večkrat

Levo: posušen bezeg po treh dneh, desno sveže cvetje

Sušenje rastlin za čajno mešanico

Za sušenje za lastno uporabo ne potrebujete veliko prostora. Zadošča širša okenska polica senčnega okna ali druga manjša površina v senčnem delu stanovanja. Rastline nabirate in sušite postopoma. Med sušenjem oddajajo prijeten vonj v prostor in tako imate enkratno priložnost za aromaterapijo kar doma. Cvetovi in listi se posušijo v dveh do štirih dneh. Posušene pospravite na temno in zračno mesto v papirnatih ali platnenih vrečkah.

Ko ste zbrali in posušili vse, kar ste si zamislili, pa lahko že sestavite svojo čajno mešanico. Kakšno razmerje rastlin za čaj boste uporabili, prepuščam vam in vašemu okusu. Le pri poprovi meti svetujem zgolj ščepec, da ne bi njena močna aroma nadvladala nežnih okusov ostalih sestavin.

V večjo posodo vsujete rastlinje in ga premešate. Pri tem bo potrebno s škarjami razrezati bezgovo in lipovo cvetje do te mere, da bodo vse sestavine dobile približno enako velikost in bodo v čajni mešanici čim bolj enakomerno razporejene.

Priprava čaja

Čaj napravite tako, da čajno mešanico prelijete z vročo vodo in pustite pokritega stati deset minut. Nato ga odcedite in pijete toplega ali hladnega. Odcejene in poparjene rastline lahko še enkrat prelijete z vročo ali hladno vodo, pustite stati še kake pol ure in pijete za žejo. Tudi v drugo se bodo iz rastlin še izlužile arome in koristne snovi, le v manjši meri.

Zdravje iz rastlin vedno deluje na dolgi rok, prav tako pa je potrebno čaje ali hrano uživati daljši čas, preden zaznamo njihove zdravilne učinke.

Zaradi vsebnosti tolikih zdravilnih, kulinaričnih in lepotnih lastnosti, ki poskrbijo za naše dobro počutje, lahko našo mešanico povsem upravičeno poimenujemo Ljubezenski čaj.

Ljubezenski čaj vam bo v turobne zimske dneve prinesel svetlobo in veselje, v poletnem času pa vam nabiranje in sušenje rastlin ponuja pristen stik z naravo.

In, v naravi je ljubezen! In bliža se kresna noč …

Prejšnji recept: Česnovi poganjki ali peski

Naslednji recept: Špageti alla poletje