Po 37 letih zakona se je Miha želel ločiti od žene Katje, da bi se poročil s svojo lepo mlado tajnico.

Mlada nevesta je želela živeti v njegovi razkošni hiši z bazenom in čudovitim vrtom. Tako je Miha pri delitvi premoženja zahteval hišo. Moževi odvetniki so dokazovali, da je Miha v zakonu prispeval več premoženja kot Katja, zato so v ločitvenem postopku uspeli in Miha je dobil hišo z vso dragoceno opremo in večino denarja v banki, ženi pa je pripadla garsonjera in mesečna renta.

Katjini odvetniki so sicer vložili tožbo proti krivični delitvi, vendar se je morala Katja vseeno izseliti iz hiše. Miha ji je dal tri dni časa, da pospravi svoje stvari in zapusti hišo.

Prvi dan je spakirala svoje osebne stvari v kovčke, škatle in vreče.

Drugi dan je selitveni servis odpeljal stvari na njen novi dom.

Tretji dan je še zadnjič sedla za čudovito mahagonijevo mizo v prostorni jedilnici. Prižgala si je sveče, nastavila nežno glasbo in si za slovo od svojega dolgoletnega doma privoščila večerjo s škampi, kaviarjem in šampanjcem.

Ko je pojedla, se je še zadnjič sprehodila po hiši, ki jo je dolga leta zakona skrbno in z vso ljubeznijo opremljala in urejala. Ob obhodu je v vseh sobah odvila konice medeninastih karnis na oknih in v votline položila ostanke na pol pojedenih škampov.

Zatem je lepo pospravila za seboj in zapustila hišo.

Miha in mlada nevesta sta se naslednji dan vselila v hišo in parček je prve dneve preživel v pravi blaženosti.

Sčasoma pa se je začel po hiši širiti neprijeten vonj.

Najprej sta poskusila s temeljitim prezračevanjem.

Nato sta dala kemično očistiti tla, tapisone in preproge. Brez uspeha.

Po vseh prostorih sta namestila osvežilce zraka. Ni pomagalo.

Zatem sta se dogovorila s službo za deratizacijo in sta morala za nekaj dni celo zapustiti hišo, ker so po vseh prostorih namestili plinske posode za uničevanje insektov in hišnih škodljivcev. Ni delovalo.

Nato sta dala zamenjati vse tekstilne talne obloge. Brez uspeha.

Karkoli sta poskusila, nič ni pomagalo.

Potem so ju prijatelji prenehali obiskovati.

Zatem je vzdrževalec odpovedal delo v hiši.

Odpovedala je gospodinjska pomočnica.

Nazadnje tudi onadva nista več vzdržala v smradu. Začasno sta se odselila v bližnji hotel in dala hišo naprodaj.

Po mesecu dni, ko ni bilo nobenega kupca, sta ceno hiše prepolovila. Kljub nizki ceni ni bilo nikogar, ki bil želel kupiti hišo.

Glas o smrdljivi hiši se je razširil daleč naokoli in nepremičninski agent je prenehal odgovarjati na njune klice.

Nazadnje jima ni preostalo drugega kot najeti posojilo v banki in kupiti novo hišo.

Nekega dne je bivša žena Katja poklicala Miho in ga povprašala, kako mu kaj gre. On ji je na dolgo in široko razlagal, da ga pestijo hude finančne težave pri poslu in da je prisiljen prodati hišo. Vljudno in potrpežljivo ga je poslušala, nato pa mu je rekla, kako strašno pogreša svoj nekdanji dom in, da je pripravljena umakniti tožbo v zameno za hišo.

Prepričan, da bivša žena ne ve ničesar o neznosnem smradu v hiši, se je z njenim predlogom takoj strinjal in ji ponudil hišo za desetino njene vrednosti, vendar pod pogojem, da podpiše dokumente še isti dan. Ona se je strinjala in Mihov odvetnik je v eni uri pripravil vse papirje, ki jih je takoj podpisala.

Teden dni zatem sta Miha in njegova mlada žena zadovoljno opazovala delavce selitvenega servisa, kako pakirajo njune stvari, obenem pa skrbno in kos za kosom nakladajo tudi dragoceno stilno pohištvo na kamion.

Končno so na kamion natovorili vse, kar se je dalo odnesti iz hiše. Tudi medeninaste karnise.

8 šal o ženskem maščevanju

Težko zakonsko življenje