S to kombinacijo ohrovta in rdeče pese lahko ustvarimo kulinarično zanimivo jed, ki sočasno nasiti naš želodec in naše celice. Je enostavna za pripravo. Potrebujemo le en lonec, sestavine pa so čisto običajne in vsakdanje iz domačih zalog ali tržnice.

Sestavine

za eno osebo:

  • nekaj listov ohrovta, listnatega ali glavnatega, lahko pa vzameš tudi zelje ali kitajsko zelje
  • 1 manjša rdeča pesa
  • 1 čebula
  • 1 srednje velik krompir
  • 2-3 stroke česna
  • čž cele kumine
  • čž koriandrovih semen
  • 2 žlici sojine omake*
  • 1-2 žlici jabolčnega kisa
  • Maščoba, sol, poper

Solata:

  • Radič katerekoli vrste ali regrat
  • Kos pora
  • Deviško oljčno, bučno ali drugo olje po izbiri.

Priprava

  • Čebulo sesekljamo in prepražimo. Nanjo dodamo narezan ohrovt, na kockice narezano rdečo peso in olupljen in razpolovljen krompir. Dolijemo nekaj vode, le toliko, da so sestavine pokrite. Dodamo še kumino (kumina učinkuje proti vetrovom) ter v možnarju ali s plosko stranjo noža stisnjena koriandrova semena. Pokrijemo in na zmernem ognju kuhljamo oziroma dušimo. Tik pred koncem dodamo še kis, nato stisnjen česen, posolimo in popramo.
  • Ko je kuhano, s kuhalnico kar v loncu zmečkamo kuhan krompir in jed tako nekoliko zgostimo. Serviramo.

*Sojina omaka: lahko jo dodamo še v loncu, ali pa odločitev prepustimo okusu jedcev pri mizi.

Ohrovt s krompirjem, rdečo peso in hrenom

Hren bo poleg vitaminov dodal tudi končni karakter

Na mizi lahko jed začinimo še z nekaj žlicami svežega oljčnega ali bučnega olja. Lahko dodamo nekaj kapljic tabasca, če se nam zahoče “vroče” jedi ali pa na jed nastrgamo sveži hren – priporočam sveži hren. Torej, hren nastrgamo kar na ohrovt in tudi na skledo solate. Ni ga treba veliko, dobro pa bi bilo, da bi bil karseda pogosto na mizi.

Več receptov o jedeh s hrenom