Najboljši so presni cvetovi, čeprav jih imajo nekateri najraje ocvrte v testu za palačinke. Tudi tisto je dobro, a presni cvetovi so tako očarljivega okusa, da bi jim ga bilo škoda odvzemati s termično obdelavo. Ampak, sedaj cvetijo v takem obilju, da so lahko kdaj tudi ocvrti, pa tudi v omaki kot špinačo jih lahko pripravite.

Cvetje maslenice

Cvetovi maslenice v družbi s kapucinko, ki je prav tako užitna in dobrega, a bolj pikantnega okusa.

Maslenica, ki je izvorno iz Azije, v naravi raste na bolj vlažnih rastiščih, v vrtovih pa glede zemlje ni preveč zahtevna. Poznamo jih prek 20 vrst različnih barv. Pri nas razširjena samonikla vrsta po botaničnem imenu Hemerocallis liliaspehodelus, ima cvetove lepe rumeno oranžne barve in nekako maslenega okusa. Menda je užitna cela rastlina, toda jaz za zdaj uporabljam le cvetove. Ne zamenjujte je z lilijami, saj ne poznate njihove užitnosti ali strupenosti.

Cvetovi maslenice cvetijo le en dan, zato jih ne spravljajte v hladilnik za naslednji dan, saj bodo zvečer že odcveteli. To se je namreč zgodilo meni. Zvečer sem jih nabrala za naslednji dan in spravila v hladilnik. Naslednji da so bili zaprti, odcveteli. Okus je bil še dober, videz pa nič več privlačen.

Najpreprostejši recept je solata s cvetovi maslenic. Izberete katerokoli listnato solato in vanjo vmešate narezane cvetove ali pa cele naložite po njej. Slednje je res privlačno na pogled.

Božanski cvetovi maslenice

Cvetovi maslenice v solati

Zelo enostaven, lahek a hranilen obrok pa so lahko testenine z maslenicami. Sama sem se tokrat odločila za naslednje sestavine:

  • Testenine po izbiri,
  • Namočena sončnična semena
  • Sveža sesekljana bazilika ali bazilika v olju
  • Strok česna
  • Vejica peteršilja
  • Oljčno olje
  • Cvetovi maslenice

Medtem, ko so se testenine kuhale, sem sesekljala baziliko, česen, peteršilj in del cvetov maslenice. Cvetov nisem sekljala preveč na drobno.

Kuhane testenine sem odcedila, dala v servirno skledo in dodala sesekljane sestavine ter namočena sončnična semena. Po vrhu sem dodala še nekaj žlic dobrega oljčnega olja in okrasila s cvetovi (naslovna slika).

To je to. Dober tek!

Prejšnji prispevek: Kam s hrenom po praznikih