Čičerikina enolončnica in mešana listnata solata

Kot večina kuharskih predlogov, ki imajo najugodnejše razmerje med porabljenim časom in kakovostjo obroka, tudi današnji v Kuhariji za enega zahteva vsega skupaj komaj 15 -20 minut priprave in kuhanja. Primeren je torej tudi za takrat, ko sestradani pridete iz službe in bi radi na hitro nekaj pametnega pojedli in šele začnete brskati med ostanki v hladilniku.

Lahko se odločite za naslednje »ostanke«:

  • Pest kuhane čičerike
  • Pol čebule,
  • Strok česna
  • Pol manjše sveže rdeče paprike
  • 1 manjši korenček
  • Malo pora
  • Košček gomolja ali stebla zelene
  • Malo rdeče paprike v prahu
  • Žličko paradižnikove mezge
  • Žličko sojine omake
  • Oljčno olje
  • Voda (3 do 5 dl – odvisno od želene količine juhe)
  • Sol, poper

Olupite strok česna, ga s ploščato stranjo noža stisnite in ga dajte v ponev, v katero ste dali segrevat maščobo, najraje oljčno olje. Medtem nasekljajte čebulo in ostalo zelenjavo. Ko se bo olje v ponvi segrelo, bo potegnilo iz česna tudi aromo, zato zmehčan česen sedaj odstranite. Seveda ga lahko kasneje zopet vrnete v jed, toda pomembno je, da ne bi česna preveč pražili in bi zagrenil.

Torej, začasno odstranite strok česna in dajte na olje vso sesekljano zelenjavo in kuhano čičeriko. Jakost ognja znižajte na srednjo temperaturo in zelenjavo par minut počasi pražite. Ko se nekoliko zmehča, jo potresite z žličko sladke rdeče paprike, dodajte žličko paradižnikove mezge, premešajte in zalijte z ustrezno količino vode. Sedaj posolite, vendar varčno, saj boste na koncu dodali še žličko ali dve sojine omake, ki je zelo slana.

Medtem, ko se enolončnica na blagem ognju kuhlja, pripravite še skledo listnate solate. Jaz sem danes uporabila liste radiča štrucarja, gozdnega regrata* in čemaža. Dodala sem koščke vročega krompirja, bučno olje, sol, domač jabolčni kis in solata je nared.

Zamenjajte le eno sestavino in dobili boste povsem drugo jed.

Ajdova kaša z zelenjavo

Če pa vam ni do enolončnice in bi raje kaj bolj trdnega za pod zob, potem pa lahko tako rekoč z istimi sestavinami napravite “rižoto” z ajdovo kašo, recimo. V zgornjem seznamu sestavin zamenjate čičeriko s kašo in zmanjšate količino vode. Postopek je isti, poraba časa enaka ali še krajša, če imate ajdovo kašo že predhodno namočeno. Če pa ne, pa ajdova kaša zahteva izjemno kratek čas kuhanja, da se zmehča. In kosilo je nared.

Popolno kosilo ajdova kaša

*Gozdni regrat – desno

Kot že ime pove, gozdni regrat raste v gozdu. Poznan je še po ljudskih imenih smrdljivka, smrdlička ali krompirjevka. Prvega poimenovanja nikakor ne morem razumeti, saj listi niti slučajno ne smrdijo. Prav nasprotno: lepo dišijo po kuhanem krompirju. No, drugo poimenovanje je vsekakor bolj realno. Ne le diši po kuhanem krompirju, tudi okus spominja na kuhan krompir.

Če boste v solato zamešali še trobentice, marjetice, mlade koprive, dlakavo penušo ali še kaj od tega, kar nam sedaj ponuja narava, pa bo vaš obrok še toliko vrednejši in okusnejši in vaše celice – ne le želodček – toliko bolj zadovoljne.

Črna redkev krepi odpornost organizma