Por s krompirjem je jed, ki jo lahko pripravite v manj kot pol ure. Skupaj s skledo radiča pa bo to popoln pomladanski obrok. No, lahko tudi jesenski ali zimski.

Ker je v tem pomladnem času po vrtovih poleg pora še veliko zimskega radiča, ki je že malo trši za ugriz, bo v solati dobrodošel tudi kak vroč krompir, da ga malo zmehča. In tako lahko ubijemo dve muhi na en mah.

Poglejmo, kako lahko iz treh osnovnih sestavin in z minimalno porabo časa pripravimo nadvse okusen in kompleten obrok.

Sestavine za 1 osebo:

  • 3 – 4 srednje velike krompirje
  • Šop zelenih delov pora (lahko vzamete tudi cel por, toda to je priložnost, da elegantno porabite tudi zelene dele, ki jih ljudje premnogokrat zavržejo)
  • 2-3 stroke česna
  • Sol, poper
  • Oljčno olje za dušenje pora (lahko tudi drugo maščobo po izbiri)
  • Za solato: radič, motovilec – čim več
  • Za namizno kulinariko: deviško oljčno olje, pikantno olje z začimbami*1 ali katerakoli druga vrsta prvovrstnega olja

Postopek

1/ Najprej se lotite krompirja. Olupite in razrežite ga na kose, dajte v lonec in ga zalijte le s toliko vode, da bo krompir komaj pokrit. Lonec pokrijte in kuhajte pri zmerni temperaturi. Po približno 20 minutah bo krompir kuhan.

2/ Medtem pripravite skledo radiča ali druge solate.

3/ Sedaj po dolžini razpolovite porove liste in jih narežite na približno pol centimetra. V ponvi ste medtem že malo segreli maščobo, nanjo dodajte por, pomešajte in na blagem ognju dušite nekaj minut, da se zmehča. Po potrebi dodajte žlico vode. Na drobno narezani porovi listi so zelo tanki in se lahko hitro izsušijo. Ne smete ga pražiti, ker bo postal grenak in presušen. Nikakor ne sme porjaveti. Dodajte še sesekljan česen, pomešajte in odstavite z ognja.

4/ Medtem se je krompir že skuhal. Odcedite ga, toda vode nikakor ne zavrzite!*2 Nekaj kosov krompirja prihranite za solato, ostalo pa dodajte poru v ponev, posolite (če tega niste storili že prej) premešajte in rahlo pretlačite. Jed je pripravljena za serviranje.

5/ Zabelite solato in oboje servirajte.

Ko je por s krompirjem že na krožniku, ga kar obilno zabelite z deviškim oljčnim, pikantnim ali katerikoli drugim kakovostnim oljem. Jedi s tem dodate karakter, zaradi česar bo jed ne le okusnejša, pač pa boste s tem zaužili tudi prvovrstno rastlinsko maščobo, ki se je bodo vaše celice veliko bolj razveselile, kot maščobe živalskega izvora.

Por s krompirjem

Krompir v kosih kuhamo z malo vode

Opombe

*1 Pikantno olje z začimbami si lahko pripravite sami. V kozarec za vlaganje dajte nekaj stisnjenih strokov česna, suh čili, feferon ali njuna semena, timijan, rožmarin ali origano. Na to nalijte deviško oljčno olje ali drugo prvovrstno olje po izbiri. Kozarec pokrijte in ga shranite v temen prostor vsaj za 3 tedne. V tem času bo olje že prevzelo okus in ostrino začimb.

*2 Voda od kuhanega krompirja vsebuje vitamine in druge vitalne snovi, ki jih je res škoda zavreči. Lahko jo shranite za kasnejšo uporabo pri zelenjavni juhi ali pri pripravi drugih jedi. Lahko jo pa preprosto toplo ali hladno spijete. Enako velja za vodo od druge kuhane sveže zelenjave. Kadar delate krompirjev pire, pa jo lahko dodate kar nazaj v sam pire namesto mleka ali odvečne maščobe. Tako boste še mimogrede zmanjšali število nepotrebnih kalorij.

Por s fižolom in rdečo papriko