Že prejšnjikrat sem ga v Kuhariji za enega omenila v proseni »kašoti«, a me je letošnjo sezono tako močno navdušil, da mu bo zdaj posvetila cel prispevek.

Ravno sedaj v juliju se je po vrtovih obilo razrastel, je sočen in mlad in nadvse okusen, presen ali termično obdelan.

Navadni tolščak ali portulak

Navadni tolščak ali portulak – trdoživa zakladnica zdravja

Nekaj osnovnih dejstev o portulaku ali tolščaku

Navadni tolščak ali portulak izvira iz Perzije in Indije. Ponekod ga gojijo in cenijo kot vsestransko uporabno zelenjavo, ponekod pa ga zmerjajo s plevelom. To slednje večinoma velja kar za naše kraje. Obstaja več vrst tolščaka, ki ga večina pozna predvsem kot okrasne rastline, ki jih kupite v vrtnarijah. Kot »plevel« pa ima tako značilno rast, da ga v vrtu zanesljivo ni moč zamenjati s čim neužitnim.

Vsebuje celo goro vitaminov in mineralov in je prava zakladnica zdravja. Zaradi pektina pomaga pri zniževanju holesterola. Med listnatimi rastlinami vsebuje največ vitamina A. Bogat je z vitaminom C in vitamini B kompleksa, vsebuje železo, magnezij, kalcij, karotenoide in riboflavin ter ima celo več Omega 3 maščobnih kislin kot številna ribja olja.

In, prav gotovo bo tudi vas osupnil podatek, da lahko njegova semena ostanejo v zemlji živa tudi do 40 let in kalijo v vseh možnih klimatskih pogojih. No, jaz verjamem, da se nekaj njegove trdoživosti z vsakim grižjajem prenese tudi name.

Okus in uporabnost

Zaradi vsebnosti C vitamina je rahlo in prijetno kiselkastega okusa, ki se ga pri termični obdelavi sicer nekaj izgubi. Kulinarično je vsestransko uporaben v solatah, prilogah, mešanih jedeh in sendvičih. Dokler je mlad, so zelo okusna in hrustljava tudi njegova rdečkasta stebla tako, da lahko natrgate kar cele vejice in ga grobo narežete na solato ali za nadaljnjo uporabo.

Tolščak ali portulak v receptih

To je tako okusna zelenjava, da jo lahko pojemo kar sproti na vrtu enako kot paradižnik ali korenček. Uporaben je kot:

  • samostojno zabeljen v solati kot vse druge presne listnate solate,
  • presen v kombinaciji z vso ostalo presno ali kuhano in ohlajeno zelenjavo,
  • dušena ali soparjena hladna solata,
  • dušena ali soparjena topla priloga,
  • dušen ali soparjen skupaj s krompirjem kot topla samostojna jed,
  • kot presen ali kuhan dodatek v vseh vrstah rižot,
  • presna ali kuhana sestavina omak za testenine in
  • sestavina juh in enolončnic in namazov.

Zaradi dejstva, da je užiten in nadvse okusen že surov, priporočam čim krajšo termično obdelavo, da ohranite čim več hranilnih snovi.

Portulak je kulinarično tako očarljiva rastlina, da pravzaprav ne potrebuje začimb in dodatkov, morda ga začinimo le s pikico soli in prelijemo z žlico ali dvema hladnega bučnega ali oljčnega olja.

A, ker radi kuhamo, bomo dodali še marsikaj drugega in se domislili novih kombinacij. Tu pa sta dva namiga za takojšnjo rabo.

Rižota z ješprenjem in portulakom

Ješprenova rižota s portulakom je polnega okusa. Paprika je dodana zaradi barvitosti.

Rižota z ješprenjem in tolščakom

Sestavine: večja količina tolščaka, kuhan ješprenj*, čebula, česen, peteršilj, oljčno olje, sol, poper.

Postopek: na maščobi zarumenimo čebulo in nanjo dodamo grobo narezan tolščak. Kratek čas dušimo, da zelenje malo upade in dodamo kuhan ješprenj, česen, peteršilj in posolimo. Premešamo in pustimo na ognju le toliko časa, da se celotna jed segreje na jedilno temperaturo.

Celotna jed je kuhana v največ 10 minutah in resnično ni nobene potrebe po dolgem cmarjenju jedi.

Kuhan ješprenj: ješprenj čez noč namočimo, naslednji dan zamenjamo vodo in ga skuhamo. Nato lahko ohlajenega hranimo več dni v hladilniku in uporabljamo sproti za rižote in druge jedi. Prednost predkuhanega ješprena je v tem, da lahko tako nadziramo razmerja med sestavinami v jedi. Saj ste gotovo že doživeli, da je bilo ješprena naslednji dan še več v loncu, kot prejšnji, ko ste ga jedli za kosilo.

Portulak ali tolščak

Solata z radičem in navadnim tolščakom ali portulakom 

Krompir s tolščakom

Sestavine: krompir, večja količina tolščaka, česen, oljčno olje, sol, poper.

Postopek: krompir olupimo in narežemo na kose. Damo ga kuhat v minimalno količino vode, le toliko, da je pokrit. Ko je že skoraj kuhan, mu dodamo na grobo narezan tolščak in vse skupaj pokrito kuhljamo ali dušimo, dokler se krompir do konca ne zmehča. V jed stisnemo česen, posolimo in premešamo. Zatem odlijemo odvečno vodo (ne v korito, ampak v lonček) in serviramo. Zabelimo z nekaj žlicami surovega oljčnega olja in po želji popramo.

Po istem receptu lahko pripravimo tudi blitvo s krompirjem.

Kaj storiti z odlito vodo?

Lahko jo dodamo juham ali uporabimo za omake takoj ali shranimo za naslednji dan, lahko pa jo toplo ali ohlajeno popijemo za žejo. Pregrešno je namreč zliti v korito okusne prevretke sveže zelenjave, polne koristnih hranilnih snovi. Visoka kuhinja porabi čisto vse zelenjavne prevretke.

Poletna rižota s proseno kašo