Prodajne veščine

V sprejemnem centru za rekrute so na novo določili vojaškega letalca Jonesa, da bi novincem svetoval glede ugodnosti, ki jih daje vlada vojakom, zlasti možnosti sklenitve življenjskega zavarovanja.  

Ni trajalo dolgo, ko je poveljnik Smith opazil, da je Jones uspel skleniti zavarovalno polico skoraj z vsemi novinci. Dosegel je skoraj 100% zavarovanost rekrutov, kar se ni zgodilo še nikoli poprej.

Namesto, da bi ga povprašal o tem, se je poveljnik Smith raje odločil pogledati v prostor, kjer je Jones sklepal zavarovanja. Stopil je v ozadje sobe in poslušal, kako je Jones nagovoril prisotne rekrute.

Najprej je razumljivo pojasnil Splošne pogoje zavarovanja potem pa je dejal: »Če sklenete zavarovanje in greste v bitko ter vas ubijejo, mora vlada vašim svojcem izplačati 200.000 dolarjev. Če pa nimate sklenjenega zavarovanja in greste v bitko ter vas ubijejo, pa je vlada dolžna svojcem izplačati le 6.000 dolarjev.”

Svoj nagovor pa je letalec Jones zaključil tako: »Zdaj pa razmislite, kateri kontingent vojakov bo vlada najprej poslala v bitko?«

Kako se bohoti javna uprava

Nekoč je vlada določila mesto za deponijo odpadnega železa v neobljudenem kraju. V parlamentu pa so se vprašali: »Kaj, če bo kdo ponoči prišel in to ukradel?« Tako so ustanovili delovno mesto nočnega stražarja in zaposlili varnostnika.

Potem so v parlamentu rekli: »Kako bo varnostnik vedel, kaj mora delati, če nima navodil za delo?«

In ustanovili so planski oddelek ter zaposlili dve osebi: eno za pisanje navodil, drugo pa za ugotavljanje primernega delovnega časa.

Sedaj je parlament ugotovil: »Kako pa vemo, da varnostnik svoje delo opravlja korektno in po pravilih?«

In ustanovili so oddelek kontrole kvalitete ter zaposlili dve osebi: eno za proučevanje delovnih procesov, drugo za pisanje poročil.

Zatem je parlament ugotovil: »Kako pa vemo, kako naj bodo ti ljudje plačani?«

In ustanovili so delovno mesto kadrovika in sistemizacijo delovnih mest ter zaposlili dve osebi.

Parlament je nato postavil vprašanje: »Kdo pa je odgovoren za vse te ljudi?«

In ustanovili so direkcijo in zaposlili tri osebe: »vodjo, asistenta vodje in pravnika.

Po enem letu je parlament sporočil: »V direktoratu za varovanja odpadnega železa so stroški za 12.000 evrov presegli proračun in jih je treba znižati.

To so storili in odpustili varnostnika.

Tri zdravniške smešnice 
Osem šal o ženskem maščevanju