V nekem vojaškem oporišču je narednik v ponedeljek zjutraj ugotovil, da se z vikend počitnic ni vrnil še niti eden vojak. Minile so cele tri ure, preden se je prikazal prvi in za njim počasi še ostali. Od besa bi se bil kmalu razpočil, vendar se je odločil, da bo ostal miren in bo poklical vojake enega za drugim v svojo pisarno.

Vstopi prvi vojak in narednik ga vpraša: “No, kakšen izgovor mi boš zaupal, da si se prikazal tako pozno?”

Vojak pa začne: “Oprostite, prosim! Takoj bom pojasnil. Zamudil sem avtobus in sem takoj začel štopati, da ne bi izgubljal časa. Noben avto mi ni ustavil. Potem pa se je nenadoma pri meni ustavil star možakar s konjem in kočijo in mi ponudil prevoz. Upam, da razumete, da človeka nisem mogel zavrniti in sem prisedel na voz. Ja, vožnja je trajala celo večnost, zato sem zamudil! “

 “Hmm,” je rekel presenečeni narednik”, »mislim, da je to kar razumna razlaga.” In je odslovil vojaka.

Poklical je naslednjega in ga zaprosil za pojasnilo.

“Oprostite, narednik, tako bom pojasnil! Zamudil sem avtobus in potem sem štopal. A noben avto mi ni ustavil. Potem se je prikazala starka s konjem in kočijo, se ustavila pri meni in mi ponudila prevoz…”. In vojak mu pove isto zgodbo kot mu jo je povedal že prvi: da ni imel srca odkloniti prijazne ponudbe in je zamudil, ker je bila kočija tako počasna.

Drug za drugim so  vojaki pripovedovali isto zgodbo. Vsi so povedali, da jim je bilo nerodno, da bi zavrnili ponujen prevoz in so zato zamudili.

Ko je vstopil zadnji vojak, je bil narednik že pošteno besen in je sarkastično dejal: “Predvidevam, da si tudi štopal?” 

“Ja, narednik!”

 “In predvidevam, da si tudi ti dobil prevoz?”

 “Ja, narednik!”

 “In predvidevam, da je bil to voznik s konjem in kočijo?”

 “Ne, narednik”.

 “Ne ???” je vprašal presenečeni narednik.

 “Ne, gospod, to je bil Mercedes 2014, narednik!”

 “Zakaj za vraga, pa si potem zamudil ?” je zavpil narednik.

 “Voznik je na vse načine poskušal pohiteti”, se je opravičeval vojak, “vendar je bila cesta čisto zabasana s konji in kočijami.«

Govoreči pes
Pri Juriju in zmaju