V Istri v poletnem času radi pripravijo rižoto z blitvo. Priprava te sočne rižote ne zahteva veliko časa, niti zapletenih sestavin. Seveda ne varčujte z blitvo: rižota naj bo zelena.

Sestavine za 2 osebi

  • Zajeten šop blitve
  • Skodelica riža (če uporabite že kuhan riž, potem vzemite ustrezno količino tega)
  • 1 velika čebula
  • Nekaj strokov česna
  • peteršilj
  • Oljčno olje
  • voda
  • Poper, sol

Za pristen mediteranski okus glejte, da bo blitve nekajkrat več kot riža.

Postopek

Sesekljano čebulo popražite na oljčnem olju, da postekleni. Zatem dodajte najprej narezane blitvine peclje oziroma rebra) in dodajte nekaj žlic vode, da se malo podušijo.

Varianta 1 s kuhanim rižem

V primeru, da imate že kuhan riž od prejšnjega dne, potem peclje podušite do mehkega in zatem dodajte še preostale liste, premešajte in dušite največ kako minuto. Sedaj dodajte kuhan riž in sesekljan česen ter premešajte. Posolite in na blagem ognju vse skupaj dušite še nekaj minut, toliko, da se riž pregreje in se okusi med seboj povežejo. Po potrebi in po žlicah dodajajte vodo.

Servirajte, potresite s svežim peteršiljem in poprom. Na mizi si na rižoto dodajte še 1-2 žlici deviškega oljčnega olja.

Varianta 2 s surovim rižem

Ko ste narezane blitvine peclje kako minuto pražili na čebuli, dodajte še preostale narezane liste. Ko le-ti po kaki minuti malo upadejo, dodajte riž, posolite, premešajte in dodajte ustrezno količino vode. Vse skupaj na blagem ognju dušite 20 minut. Nato dodajte sesekljan česen in poper, premešajte in pustite rižoto stati na toplem (ne kuhati) nadaljnjih 5 minut, da se še česen harmonično poveže s celoto in riž po potrebi do konca napne, saj želimo, da bo rižota »al dente«, kajne.

Ko servirate, posujte s svežim peteršiljem in na krožniku zabelite z deviškim oljčnim oljem.

Blitvo v tej rižoti lahko nadomesti tudi špinača. Če pa imate ene ali druge sestavine premalo, pa kar veselo dodajte še bučke. Karakter rižote se bo sicer malo spremenil, vendar pa je to še vedno lahko rižota z blitvo.

Če vam je nekaj rižote od kosila ostalo, jo mirno in z užitkom pojejte naslednji dan, vendar je ne pogrevajte. Hladna se bo še kako prilegla v poletni vročini. Pa tudi preveliki količini nitratov, ki se s pogrevanjem zelenjave kot sta blitva in špinača, rada poveča, se boste tako izognili.

Dober tek!

Divja poletna zelenjava z vrta: Portulak ali navadni tolščak v kuhinji