V zimskem času se kuhano vino, za katerega se je na ljubljanskih veselo-decembrskih štantih in po Sloveniji uveljavilo ime »kuhanček«, še kako prileže, saj nas ogreje in okrepča.

Iz kuhanega vina lahko naredite tudi izvrstno sladico, ki jo, če ste zelo premraženi in lačni, lahko pojeste takoj in vročo ali pa šele naslednji dan lepo ohlajeno.

Vse, kar potrebujete, je kuhano vino, belo ali rdeče, in suhe žemlje, ki sem vam že nekaj časa valjajo po omari, pa ne veste več, kaj bi z njimi, saj ste drobtin iz suhega kruha namleli že za celo ulico.

Torej, skuhajte vino po najboljšem receptu, ki ga poznate in z njim prelijte suhe žemlje, ki ste jih predtem narezane lepo zložili v skledice. Zadevo lahko prav tako pripravite v eni večji skledi in pri tem uporabite suhe ostanke raznega kruha.

Ta recept je že zelo star. Sama sem ga izvedela od svoje mame, ki je v kuhano vino namočene žemlje rada pripravljala ob prazničnih priložnostih. Ona jed imenuje »triet« in jedli smo jo izključno hladno.

Suhe žemlje so prave pijanke. Za eno boste potrebovali kar ¼ litra kuhanega vina. Iz nekdanjih časov izvira tudi naslednja šala.

»Neka lačna in žejna popotna ženička si je v krčmi naročila kozarec vina in žemljo. Ker je bila brez zob, je žemljo pomakala v vino, da jo je lažje prežvečila in pojedla. Kmalu je spet poklicala krčmarja in mu v zadregi naročila nov kozarec vina s pojasnilom: » Veste, žemljica mi je vso vino popila.«

Kakorkoli, ta sladica je alkoholna in je ni priporočljivo jesti pred vožnjo z avtom. Lahko pa naredite tudi blažjo različico tako, da vinu dodate vodo.

Narezane suhe žemlje

Z dodajanjem vode vinu je moja mama razrešila tudi dilemo ali je ta jed primerna za nas otroke ali ne. Skuhala je namreč nekakšen čaj iz cimeta, klinčkov in sladkorja in mu dodala malo vina za aromo in barvo. Pa tudi močno je prevrela, da je izhlapelo še tisto malo alkohola. 

Za današnje otroke pa je poleg te uporabna tudi različica z jabolčnim sokom, ki bi mu dodali cimet in nageljnove žbice za izboljšanje arome.

Če še kdo ni nikoli naredil »kuhančka« sam, je tukaj recept:

Sestavine in čas kuhanja

  • belo ali rdeče vino
  • cimetova skorja
  • nageljnove žbice / klinčki
  • po želji limonina lupina
  • sladkor – količina je odvisna od vašega okusa
  • voda – le, če želite manj alkoholno pijačo.

Kuhate še kakšno minuto zatem, ko je vino zavrelo. Dlje, ko ga boste kuhali, več alkohola bo izhlapelo.

Sicer pa se razne kombinacije surovega ali kuhanega vina in kruha, popečenega ali le suhega, v sladkih ali slanih različicah, že od nekdaj veselo pripravljajo po vsej vinorodni Sloveniji, moj recept pa izvira iz Slovenskih goric.

Hitro nedeljsko kosilo

Dušen radič s testeninami