Tu je spet en hiter, a prehransko polnovreden recept, tokrat s testeninami. In vsem dobro poznan scenarij, ko človek izmučen in sestradan pride iz službe, v domačih zalogah pa je komaj kaj omembe vrednega, vendar pa je v hladilniku vseeno še najti nekaj zelenega za solato, svežo rdečo papriko, ki običajno kar dolgo počaka, čebulo, česen in pol kozarčka oljk. Ja, pa špagete ali kako drugo vrsto testenin se tudi najde v železni zalogi.

Če ti pa v lončku na balkonu ali na vrtu rastejo še peteršilj, bazilika in timijan, potem pa si itak zmagovalec.

Na ogenj pristaviš lonec z vodo za špagete in jo soliš. Menda voda tako celo malo prej zavre kot običajno. Menda pravim zato, ker sama te trditve še nisem preverjala. Medtem na maščobi malo popražiš čebulo in na koščke zrezano rdečo papriko. Seveda lahko dodajaš še paradižnik in drugo zelenjavo po okusu, kar pač imaš trenutno na voljo. Vse skupaj prepražiš do te mere, da paprika postane »steklena«, vendar še čvrsta in dodaš še sesekljan česen. Če se ti zdi, da se zelenjava praži preveč na suhem, dodaj malo vode. Malo pomeni nekaj žlic ali največ en deciliter, če pripravljaš količino za eno osebo. Dodaš tudi oljke iz kozarčka.

Testenine z mediteranskim okusom

Polnovredno kosilo je lahko za eno ali dve osebi pripravljeno že v dvajsetih minutah

Medtem je voda v loncu že zavrela in vanjo daš kuhat špagete. Omako pa na srednje močnem ognju dušiš še toliko časa, da so testenine kuhane. Posoliš jo šele proti koncu dušenja, popopraš pa po želji šele pri mizi.

Ja, in medtem, ko na štedilniku vse vre, hitro očistiš in pripraviš še listnato solato ali kako drugo surovo zelenjavo kot obvezni presni del kosila.

Špagete odcediš in jih še v loncu preliješ z nekaj žlicami oljčnega olja ter rahlo premešaš. Poleg izboljšanega okusa s kvalitetnim in surovim oljčnim oljem dosežeš še ta učinek, da se špageti ne sprijemljejo in se jih da lepo gladko naviti na vilice. Naložiš jih na krožnik in preliješ z omako. 

Nekateri dodajajo olje v vodo za kuhanje, nekateri pa kuhane testenine prelivajo z mrzlo vodo. V vsem tem ne vidim nobenega smisla. V prvem primeru ješ nezdravo pregreto maščobo – tudi možgani potrebujejo za svoje optimalno delovanje zdravo maščobo. V drugem primeru pa si testenine čisto po nepotrebnem ohlajaš, pa še dodatno delo imaš.

Malo sem se poigrala z oljkami na sliki. Ker so bile brez pešk, sem jih nanizala kar na špaget … tokrat za slikanje, prihodnjič pa za kakega gosta.

Aja, ne pozabi na peteršilj, baziliko ali timijan. Listke enega ali drugega ali tretjega po okusu natrgaj na jed kar pri mizi, vendar samo eno stvar na en krožnik. Uživaj v mediteranskem okusu in dodaj še malo surovega oljčnega olja, da bo slika kompletna.

Če se znaš hitro obrniti in dobro organizirati, je to kosilo gotovo v največ dvajsetih minutah.

Dober tek!

In, če najdeš še kakšen kozarec refoška pri hiši, potem pa odmisli vse morebitne neprijetnosti in se veseli preostanka dneva.

Prejšnji recept: Ljubezenski čaj