Saj poznate tiste trenutke, ko bi nekaj malega pojedli, pa ne veste točno kaj. Mmmm, nekaj bi se prileglo h kavi ali čaju, še raje h kozarcu piva ali vina.

A kaj? Hladilnik vam ne ponuja najbolj radostnega pogleda, v trgovino pa se vam tudi ne ljubi.

Vse, kar najdete, je maslo (ali margarina), nekaj datljev, bazilika, arašidi in včerajšnji kruh.

No, iz teh sestavin je možno zelo na hitro pripraviti prav slastne namaze in si potešiti željo po nečem domačem in izvirnem. Pa še svojo kreativno žilico malo potolažite, da nenapovedanega obiska prijateljev niti ne omenjam.

Takole gre:

Namaz z baziliko

Sestavine: maslo, bazilika, sol

V posodico za mešanje dajte želeno količino masla. Če imate svežo baziliko, lističe sesekljajte in vmešajte v maslo in po okusu posolite. Mešajte toliko časa, morda minuto, da se sestavine enakomerno premešajo.

Za namaz lahko uporabite tudi pesto z baziliko ali baziliko v soli in olju, a v tem primeru ne dodajajte soli, saj bo brez dodajanja soli dovolj slano.

Arašidov namaz

Sestavine: maslo, arašidi, sol – opcijsko

V strojčku zmeljite arašide in jih vmešajte v maslo. Sol dodajte le v primeru, če ste uporabili neslane arašide.

Sladki datljev namaz

Sestavine: maslo, datlji, cimet

Datlje ročno sesekljajte in vmešajte v maslo. Dodajte cimet. Ni potrebe po dodajanju sladkorja, četudi uporabite nesladkane datlje.

Hitri namazi

Levo zgoraj: maslo z datlji in cimetom, spredaj: namaz z baziliko, desno: maslo z arašidi

Nasvet

Maslo naj ima sobno temperaturo, da boste lažje mešali. Saj ga tudi za mazanje na kruh ne jemljete neposredno iz hladilnika. Sicer pa obstajajo krasne posodice za hranjenje in serviranje masla, tako imenovane “puternice”. Žal nimam pri roki slovenskega izraza, bom pa vesela, če mi ga kdo napiše v komentar.

Razmerje med sestavinami

Po lastnem občutku in okusu. Ampak, če se reče recimo »datljev namaz«, potem naj bo datljev  dovolj in ne le za okras. Masla naj bo v vseh primerih le toliko, da se zadeva upravičeno še imenuje namaz. Morda je v primeru bazilike nekoliko drugače. Je močno aromatična, še zlasti tista v soli in olju ali pesto, in bi bilo ta namaz morda bolje poimenovati bazilikino maslo.

Serviranje

Vsi namazi se odlično podajo na popečen kruh, za kar mirno lahko uporabite kar včerajšnjega. Vsekakor pa je vrsta kruha odvisna od vašega okusa.

Jaz, na primer, ne maram toasta v nobeni obliki in z nobeno jedjo in ga pojem le v primeru, če mi ničesar drugega ne ponudijo.

Vašo kulinarično izkušnjo lahko dopolnite s svežim paradižnikom, ki se odlično prilega k baziliki medtem, ko bi na arašidov kruhek dodala rukolo ali krešo.  

Shranjevanje

Namazi z maslom so dolgo obstojni. Dolga obstojnost je sicer precej relativen pojem. Sama si za konkretne namaze pod to predstavljam teden do dva na sobni temperaturi, v hladilniku pa tudi mesec ali dva. Pa, saj ne boste delali tako velikih zalog, da jih ne bi mogli pojesti v tem času.

Prepričana sem, da bo tovrstna ponudba presenetila tudi vaši nenapovedani gostje, pa tudi kakšno malico za v službo si boste rešili.

Na predhodni recept Humus s penušo