Receptov za zelenjavne enolončnice je toliko kot imate v trenutku navdiha za kuho razpoložljivih sestavin doma.

Za tole današnjo enolončnico, lahko bi ji rekli zelenjavni paprikaš, imate tisti, ki prisegate na železne zaloge v obliki raznih vrst gomoljev v shrambi in bolj vzdržljivo svežo zelenjavo v hladilniku, vse sestavine že kar pri roki. Če ne, pa se bo treba na poti iz službe ustaviti na zelenjavnem oddelku najbližje trgovine.

Za zimsko enolončnico vam ponujam različico, ki vam bo ogrela tudi noge. Ima pa še to dobro lastnost, da jo dobra tako sveža kot tudi naslednji dan, če le ne boste pretiravali s predolgim pogrevanjem in prekuhavanjem. Če ste jo primerno shranili na hladno mesto, naslednji dan zadošča, da jo le segrejete, ne pa prekuhavate. Obdržala bo hranljive sestavine in okus in lahko jo vzamete v službo za malico.

Zanjo za eno osebo potrebujete: 

  • 1 čebulo,
  • 1 kolerabo,
  • 1 krompir,
  • 1 korenček,
  • 1 svežo papriko, barva ni pomembna,
  • 2-3 stroke česna, lovorov list,
  • srednje ostro mleto rdečo papriko,
  • žlico paradižnikovega koncentrata, ki ga lahko zamenjate tudi z žličko jabolčnega kisa,
  • šopek svežega peteršilja.

Čebulo sesekljajte in jo popražite v loncu na malo maščobe. Medtem na koščke zrežete svežo papriko s semeni in žilami vred*, le pecelj odstranite in jo nekaj minut popražite na čebuli.

Med praženjem paprike zrežite na kockice kolerabo, krompir in korenček, dajte v lonec in premešajte.

Dodajte še lovorov list ali dva, potresite z mleto papriko, pomešajte ter zalijte z vodo.

Na deski s plosko stranjo noža stisnite česen in ga dajte kuhat v enolončnico ter dodajte še paradižnikov koncentrat. Če imate na voljo svež paradižnik, toliko bolje, le da ga v tem primeru dodajte takoj za svežo papriko.

Ko vse skupaj zavre, kuhajte na blagem ognju dobrih 20 minut.

Sedaj imate dovolj časa, da si pripravite skledo listnate solate, radiča ali motovilca ter pogrnete mizo. In pogledate v hladilnik, če je v steklenici še kaj vina za po kosilu. Kozarec rdečega bi se lepo podal k okusu tega paprikaša. 

Priprava zelenjave za enolončnico vam ne bi smela vzeti več kot deset do petnajst minut časa, četudi bi morali olupiti in sesekljati količino za tri osebe. Vse ostalo pa itak pripravite medtem, ko v loncu vre. Od trenutka torej, ko stopite za štedilnik, pa do trenutka, ko začnete jesti, ne bi smelo preteči več kot 40 minut.

Skledo solate lahko pojeste kot prvo jed in enolončnico s kosom kruha kot drugo jed. Mirno pa lahko zaporedje obrnete.

In ne pozabite juhe obilno potresti s svežim peteršiljem.

Vidim, da  sem danes pozabila na sol. Ni tragično in ne bom popravljala recepta. Solite lahko tudi, ko je jed že na krožniku.

*Ideja in nasvet 

Le zakaj bi zavrgli del rastline, ki je okusen in hranljiv?

Prijateljica Veronika Dominković me je podučila, da je resnično škoda zavreči notranje dele paprike s semeni, saj so izredno okusni in hranljivi. Zato paprikino sredico, kadar je ne more sproti porabiti v jedi, seseklja in posuši za kasnejšo rabo. Ona je navdušena nad ostrejšimi vrstami paprike. Kadar Veronika peče jajca, takrat v ponev na maščobo potrese žlico ali več posušenih notranjih delov paprike in semen ter na to ubije jajce. Sem poskusila: tako pečena jajca so res okusna in posebna.

Sedaj tudi sama sušim sredice paprik. Kadar ne morem cele paprike s semeni vred uporabiti kot na primer v enolončnici ali omaki, sredico sesekljam in jo na tanko razgrnem po krožničku ter sušim na kuhinjski polici. Teden dni in se posuši. Potem to hranim v papirnati vrečki enako kot čaje.

Ajvar in pečena paprika

Ajdove klobase in hren