Kako uporabiti posušene gobe
Toda, obstaja velika razlika v aromi med posušenimi in zamrznjenimi. Posušene so mnogo bolj aromatične od zamrznjenih, a ostanejo po kuhanju še rahlo žilave. Zamrznjene pa obdržijo teksturo in so uporabne na enak način kot sveže.
Por s krompirjem
Por s krompirjem je jed, ki jo lahko pripravite v manj kot pol ure. Skupaj s skledo radiča pa bo to popoln pomladanski obrok. No, lahko tudi jesenski ali zimski.
Ohrovt z rdečo peso
Ta jed iz ohrovta in rdeče pese je za te hladne dni kar prikladna. Je izdatna, vroča, priprava pa preprosta, saj potrebujemo le en lonec. Sestavine pa so čisto običajne in vsakdanje. Skupaj s skledo radiča ali regrata je to obrok z obiljem hranilnih snovi. Kulinarično krono pa mu bomo dali kar na mizi.
Por s fižolom in rdečo papriko
Največ receptov pozna por v juhi ali v pitah in zloženkah, toda z njim je moč pripraviti tudi druge okusne jedi, v katerih je por kar glavni igralec. Poleg kulinarične privlačnosti pa je za te jedi značilen še kratek čas priprave.
Lazanja z jajčevci in paradižnikom
Veganska lazanja s paradižnikom in jajčevci.
Konoplja
Konoplja je najbolj vsestransko uporabna rastlina na planetu.
Rižota z blitvo
V Istri v poletnem času radi pripravijo rižoto z blitvo. Priprava te sočne rižote ne zahteva veliko časa, niti zapletenih sestavin. Seveda ne varčujte z blitvo: rižota naj bo zelena. Sestavine za 2 osebi [...]
Popolno spomladansko kosilo
Čičerikina enolončnica in mešana listnata solata Kot večina kuharskih predlogov, ki imajo najugodnejše razmerje med porabljenim časom in kakovostjo obroka, tudi današnji v Kuhariji za enega zahteva vsega skupaj komaj 15 -20 minut priprave [...]
Črna redkev krepi odpornost organizma
Za črno redkev, ki nosi znanstveno ime Raphanus sativus, obstaja nekaj zanimivih receptov za kulinarično in zdravilno uporabo. Črna redkev prihaja iz Azije, velja pa tudi za eno najstarejših gojenih rastlin. Nekoč je veljala [...]
Okusni cvetovi maslenice
Najboljši so presni cvetovi, čeprav jih imajo nekateri najraje ocvrte v testu za palačinke. Tudi tisto je dobro, a presni cvetovi so tako očarljivega okusa, da bi jim ga bilo škoda odvzemati s termično obdelavo. [...]
Kam s hrenom po praznikih?
V Majareni je to že letošnji tretji prispevek o uporabnosti hrena v kulinariki. Danes si bomo ogledali nekaj jedi s hrenom, ki jih pripravljajo Francozi, Britanci, Italijani in Španci. Preden pogledamo recepte, bo morda [...]
Napake, ki jih nezavedno počnemo v kuhinji
Sedaj je nadvse aktualno govoriti o zdravju, predvsem pa o imunskem sistemu in o tem, kaj vse je treba jesti in piti za njegovo okrepitev. Teme o vitaminih in mineralih se bom lotila z [...]
Hren naš vsakdanji
Hren, hren in še enkrat hren. Zlasti trenutna situacija in letni čas kar kličeta po hrenu. A, koliko pa sploh poznamo njegovo kulinarično raznolikost in uporabnost? Sodobne jedilne navade se vse bolj razlikujejo od [...]
Hren kot zdravilo
Ker smo ravno v obdobju razsajanja »kronskega virusa«, sem se v Kuhariji za enega tokrat bolj posvetila zdravstvenim vidikom tako rekoč magične rastline, ki jo sicer vsi dobro poznamo, a velika večina le zaradi [...]
Pomladanske dobrote iz gozda
Naberite si delikatese in vitamine v naravi. Divje rastline ponujajo obilje dragocenih mineralov, ki jih gojene rastline ne. Divje rastline se morajo same brez naše pomoči boriti za preživetje in ob tem razvijajo nujno [...]
Kam z marelami?
Deževalo je zadnje dni ravno prav, da se sedaj gobam dežnikaricam, ali marelam po domače, skorajda ne da izogniti. In znajo priti celo same na dom. Vsaj meni so se [...]
Portulak ali navadni tolščak v kuhinji
Že prejšnjikrat sem ga v Kuhariji za enega omenila v proseni »kašoti«, a me je letošnjo sezono tako močno navdušil, da mu bo zdaj posvetila cel prispevek. Ravno sedaj v juliju se je po [...]
Poletna rižota s proseno kašo
No, morda bi bilo bolje tej jedi reči prosena »kašota«, kdo ve. Kajti rižota pride od riža, kašota pa od kaše … ja, našlo bi se nekaj dela za jezikoslovce, bi rekla. Wikipedija pravi, [...]
Čemu nabirati in sušiti rastline?
Oh, za sušenje vendar potrebuješ ogromno prostora! Čemu sušiti rastline doma, ko pa lahko vse kupimo v trgovini? Odgovor na prvo trditev je pozitiven edino v primeru, če nameravate postaviti proizvodno čajev in začimb [...]
Dušen radič s testeninami
Radič, pa seveda tudi regrat in endivija so polni vitaminov in drugih mineralov ter s tem prava zakladnica zdravja. Pa, saj to že sami veste. Omenjene solatnice v naših krajih jemo predvsem sveže v [...]
Sladica, ki krepča, a tudi zadane – triet
V zimskem času se kuhano vino, za katerega se je na ljubljanskih veselo-decembrskih štantih in po Sloveniji uveljavilo ime »kuhanček«, še kako prileže, saj nas ogreje in okrepča. Iz kuhanega vina lahko naredite tudi izvrstno [...]
Tri ideje za namaz na hitro
Saj poznate tiste trenutke, ko bi nekaj malega pojedli, pa ne veste točno kaj. Mmmm, nekaj bi se prileglo h kavi ali čaju, še raje h kozarcu piva ali vina. A kaj? Hladilnik vam [...]
Dlakava penuša – koristna in okusna divja rastlina
Ta teden boste seveda še jedli velikonočne dobrote, a vendar že z mislijo, kako očistiti telo od preveč beljakovin, maščob in tudi količin. Pri tem vam lahko pomaga rastlina, ki prav zdaj raste tako [...]
Ajdove klobase in hren
Recepti za ajdove klobase in jabolčni ter smetanov hren Ko ste prebrali naslov, ste najverjetneje pomislili na krvavice oziroma ajdove kašnice. Pa ne gre za klobase te vrste. Ajdove klobase sem prvič in edinkrat [...]
Zelenjavna enolončnica
Receptov za zelenjavne enolončnice je toliko kot imate v trenutku navdiha za kuho razpoložljivih sestavin doma. Za tole današnjo enolončnico, lahko bi ji rekli zelenjavni paprikaš, imate tisti, ki prisegate na železne zaloge v [...]