Kuharija za enega2018-03-03T15:40:12+01:00

Kako uporabiti posušene gobe

9 oktobra, 2022|

Toda, obstaja velika razlika v aromi med posušenimi in zamrznjenimi. Posušene so mnogo bolj aromatične od zamrznjenih, a ostanejo po kuhanju še rahlo žilave. Zamrznjene pa obdržijo teksturo in so uporabne na enak način kot sveže.

Por s krompirjem

12 aprila, 2022|

Por s krompirjem je jed, ki jo lahko pripravite v manj kot pol ure. Skupaj s skledo radiča pa bo to popoln pomladanski obrok. No, lahko tudi jesenski ali zimski.

Ohrovt z rdečo peso

27 februarja, 2022|

Ta jed iz ohrovta in rdeče pese je za te hladne dni kar prikladna. Je izdatna, vroča, priprava pa preprosta, saj potrebujemo le en lonec. Sestavine pa so čisto običajne in vsakdanje. Skupaj s skledo radiča ali regrata je to obrok z obiljem hranilnih snovi. Kulinarično krono pa mu bomo dali kar na mizi.

Konoplja

2 novembra, 2021|

Konoplja je najbolj vsestransko uporabna rastlina na planetu.

Rižota z blitvo

23 junija, 2021|

V Istri v poletnem času radi pripravijo rižoto z blitvo. Priprava te sočne rižote ne zahteva veliko časa, niti zapletenih sestavin. Seveda ne varčujte z blitvo: rižota naj bo zelena. Sestavine za 2 osebi [...]

Popolno spomladansko kosilo

19 aprila, 2021|

Čičerikina enolončnica in mešana listnata solata Kot večina kuharskih predlogov, ki imajo najugodnejše razmerje med porabljenim časom in kakovostjo obroka, tudi današnji v Kuhariji za enega zahteva vsega skupaj komaj 15 -20 minut priprave [...]

Okusni cvetovi maslenice

15 julija, 2020|

Najboljši so presni cvetovi, čeprav jih imajo nekateri najraje ocvrte v testu za palačinke. Tudi tisto je dobro, a presni cvetovi so tako očarljivega okusa, da bi jim ga bilo škoda odvzemati s termično obdelavo. [...]

Kam s hrenom po praznikih?

13 aprila, 2020|

V Majareni je to že letošnji tretji prispevek o uporabnosti hrena v kulinariki. Danes si bomo ogledali nekaj jedi s hrenom, ki jih pripravljajo Francozi, Britanci, Italijani in Španci. Preden pogledamo recepte, bo morda [...]

Hren naš vsakdanji

27 marca, 2020|

Hren, hren in še enkrat hren. Zlasti trenutna situacija in letni čas kar kličeta po hrenu. A, koliko pa sploh poznamo njegovo kulinarično raznolikost in uporabnost?  Sodobne jedilne navade se vse bolj razlikujejo od [...]

Hren kot zdravilo

16 marca, 2020|

Ker smo ravno v obdobju razsajanja »kronskega virusa«, sem se v Kuhariji za enega tokrat bolj posvetila zdravstvenim vidikom tako rekoč magične rastline, ki jo sicer vsi dobro poznamo, a velika večina le zaradi [...]

Pomladanske dobrote iz gozda

15 marca, 2020|

Naberite si delikatese in vitamine v naravi. Divje rastline ponujajo obilje dragocenih mineralov, ki jih gojene rastline ne. Divje rastline se morajo same brez naše pomoči boriti za preživetje in ob tem razvijajo nujno [...]

Kam z marelami?

1 oktobra, 2019|

Deževalo je zadnje dni ravno prav, da se sedaj gobam dežnikaricam, ali marelam po domače, skorajda ne da izogniti. In znajo priti celo same na dom. Vsaj meni so se [...]

Ajdove klobase in hren

18 marca, 2018|

Recepti za ajdove klobase in jabolčni ter smetanov hren Ko ste prebrali naslov, ste najverjetneje pomislili na krvavice oziroma ajdove kašnice. Pa ne gre za klobase te vrste. Ajdove klobase sem prvič in edinkrat [...]

Zelenjavna enolončnica

20 novembra, 2017|

Receptov za zelenjavne enolončnice je toliko kot imate v trenutku navdiha za kuho razpoložljivih sestavin doma. Za tole današnjo enolončnico, lahko bi ji rekli zelenjavni paprikaš, imate tisti, ki prisegate na železne zaloge v [...]

Go to Top