Ajvar in pečena paprika
Kateri je pravi ajvar? Srbski, narejen le iz podolgovate rdeče paprike ali makedonska lutenica, kjer sta papriki lahko dodana še jajčevec ali paradižnik?
Špageti alla poletje
Tu je spet en hiter, a prehransko polnovreden recept, tokrat s testeninami. In vsem dobro poznan scenarij, ko človek izmučen in sestradan pride iz službe, v domačih zalogah pa je komaj kaj omembe vrednega, [...]
Ljubezenski čaj
Zdaj je pravi čas za pripravo lastne mešanice čaja, s katero boste lahko očarali prijatelje ali pa osebo, na katero želite narediti še prav poseben vtis. Zaradi dišečih sestavin, barvitosti in prijetne nežne arome [...]
Česnovi poganjki ali peski v receptih
Še vedno lahko nabiramo čemaž, vendar pa imamo sedaj na voljo tudi že sveže česnove poganjke ali »peske« kot se jim reče v Istri. Besedo »peski« Istrani izgovarjajo s polglasnikom enako kot besedo »pes«ali [...]
Bezgovo kosilo
Bezeg se je razcvetel v polni meri in povsod je videti njegova nežno zelenkasto bela in dišeča socvetja tako po mestu kot na podeželju. Na srečo se zelo rad razmnožuje in ni nam treba [...]
Presni prigrizki iz čemaža
Tudi za uporabo svežega in surovega čemaža obstaja množica idej. Uporabljamo vso rastlino od čebulic, listov, cvetnih popkov, socvetij in odcvetele zelene semenske kobule. Zelo popularen je čemažev namaz, ko liste na drobno sesekljaš, [...]
Čemažev zavitek s skuto
Zamrznjen čemaž lahko uporabiš na isti način kot svežega, razen v solatah, seveda. Uporabiš ga lahko za zavitek, fritato z jajci, za kakršnokoli juho s čemažem od kremne do mešane zelenjavne mineštre, kot preliv za [...]
Čemaž
Čemaž je tako značilna in zlahka prepoznavna rastlina, da bi ga povsem varno lahko nabiral slep človek, če bi le ob tem vsak list posebej pomencal in poduhal. Ker pa so premnogi ljudje tako [...]
Regratovi cvetovi – dva okusna recepta
Travniki so že rumeni od cvetočega regrata, na toplejših legah pa so cvetovi že v lučkah. Ljudje so ga že prenehali nabirati, vendar se zdaj lahko vrnejo še po regratove cvetove, kajti tu sta dva [...]
Kako kuhamo polento
V slan krop vsuj koruzni zdrob in počasi mešaj. Če so nastale grudice, jih s kuhalnico razmehčaj. Pravijo, da naj bi se polenta kuhala vsaj 40 minut in tradicionalno jo še vedno tako kuhajo, [...]
A vi jeste pa tudi regratove cvetove?
O regratu vemo menda že vse. Ali res vemo vse? Vsi ga nabiramo, vsi pametujemo o njem, pa vendar vidim, da nas pri tej rastlini še vedno ovirajo mnogotera nesmiselna prepričanja. Eno takih je, [...]
Kosilo z ajdovo kašo
Upam, da veste, da vam ajdove kaše ni potrebno kuhati, saj je užitna surova. Le namočiti jo je treba pred uporabo. Zadošča že, da jo namakate kake tri ure. Vendar pa zaradi lažje organizacije [...]
Krasno zelje
Ponudili sta jed, ki je pri njih zlasti pozimi pogosto na jedilniku in ima vse elemente, ki jih sodobni človek želi in potrebuje